Radnici u BiH i fenomen isplate “na ruke” odnosno u “u koverti”: Pravni, moralni i ekonomski aspekti

Radnici u BiH i fenomen isplate “na ruke” odnosno u “u koverti”: Pravni, moralni i ekonomski aspekti


Fenomen isplate plata “na crno,” gdje radnici dio ili većinu svojih primanja dobijaju u koverti na ruke, predstavlja ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini.

Ova praksa, iako široko rasprostranjena, ima ozbiljne posljedice kako za radnike tako i za širu ekonomiju.

Pravni aspekt

Sa pravnog aspekta, isplata plata “na crno” je nezakonita. Poslodavci su obavezni prijaviti i platiti sve doprinose na cjelokupan iznos plata koje isplaćuju svojim zaposlenicima. Neprijavljivanje dijela plate i isplata u gotovini predstavlja kršenje zakona o radu i zakona o porezu na dohodak. Poslodavci koji se bave ovim praksama rizikuju visoke novčane kazne i druge sankcije, uključujući krivičnu odgovornost. Također, radnici koji prihvataju ovakav način isplate rizikuju da budu uskraćeni za svoja prava na penziju, zdravstveno osiguranje i druge socijalne beneficije.

Moralni aspekt

Sa moralnog aspekta, isplata plata “na crno” narušava povjerenje između radnika i poslodavaca. Ova praksa stvara osjećaj nesigurnosti među radnicima koji ne mogu biti sigurni da će dobiti sav novac na koji imaju pravo, niti da će im biti osigurana zaštita u slučaju bolesti ili nezgode na radu. Također, ovakva praksa podriva pravednost i transparentnost na tržištu rada, stvarajući nejednake uvjete za one poslodavce koji poštuju zakone i isplaćuju sve obaveze prema državi i radnicima.

Ekonomski aspekt

Ekonomski, isplata plata “na crno” ima dugoročno negativne posljedice za cijelu ekonomiju. Država gubi značajne iznose novca kroz neplaćene poreze i doprinose, što smanjuje mogućnost ulaganja u javne usluge kao što su zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura. Također, ova praksa smanjuje konkurentnost privrede, jer poslodavci koji poštuju zakone moraju snositi veće troškove poslovanja u odnosu na one koji se odlučuju na nezakonite metode isplate.

Zaključak

Isplata plata “na crno” predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva odlučnu akciju kako bi se zaštitili radnici i osigurala pravedna i transparentna tržišna konkurencija. Državne institucije trebaju pojačati nadzor i kazne za poslodavce koji krše zakon, dok sindikati i nevladine organizacije trebaju raditi na osvješćivanju radnika o njihovim pravima i načinima kako da ih zaštite. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti pravednije i prosperitetnije društvo za sve.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija