Policija bez naloga privodi bošnjačke povratnike u RS: Emsud Brdar maltretiran u Prijedoru

Policija bez naloga privodi bošnjačke povratnike u RS: Emsud Brdar maltretiran u Prijedoru


Emsud Brdar, 60-godišnji povratnik, jučer je bez naloga priveden i maltretiran od strane policije u Prijedoru.

Prema njegovoj izjavi za Politicki.ba, policajci su se pojavili pred njegovom kućom u selu Zecovi i zatražili da pođe s njima, bez objašnjenja i bez naloga.

“Nisu imali nikakav nalog. Samo su pokazali neke značke i rekli da trebam poći s njima. Nisu rekli zašto. Kada sam pitao o čemu se radi, rekli su mi da trebam dati iskaz. Odgovorio sam da iskaz mogu dati i pred svojom kućom, da nema potrebe da idem u Prijedor i da imam već ranije zakazan ljekarski pregled. Oni su insistirali da moram poći s njima,” izjavio je Brdar.

Brdar je odveden u Prijedor, gdje su ga policajci verbalno maltretirali. “Uveli su me u sobu broj 6 i počeli govoriti da ‘donesem i dobrovoljno predam’ oružje. Ja oružje nemam. Kada sam im to rekao, postali su grubi. Jedan mi se unosio u lice, drugi je pominjao nož, kao da će mi ga dati da mogu napasti policajca, galamili su, jedan je prijetio da će me baciti kroz prozor,” opisao je Brdar.

Nakon što su mu konačno donijeli nalog za saslušanje, pušten je da ode kući. “Doživio sam provociranje, a ne ispitivanje,” naglasio je Brdar, dodajući da je zbog privođenja propustio zakazani ljekarski pregled.

Danas je u drugom dijelu Bosne i Hercegovine na saslušanju bio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra, zbog prijave osobe koju ne poznaje i koja tvrdi da joj je prijetio.

Ovaj incident predstavlja ozbiljan problem za bošnjačke povratnike u RS, koji se suočavaju s pritiscima i maltretiranjem bez pravne osnove.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija