Bit će posla za one koji žele raditi: Stigla sredstva iz EU

Bit će posla za one koji žele raditi: Stigla sredstva iz EU


Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Drugi projekt podrške zapošljavanju (ESP2). Ovim potezom ispunjeni su svi formalni uvjeti za početak implementacije projekta u Federaciji BiH, saopćilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Svjetska banka, ohrabrena uspjehom prethodnog Projekta podrške zapošljavanju (ESP), odlučila je dodatno podržati aktivnosti zapošljavanja ciljanih grupa registriranih tražitelja posla u formalnom sektoru kroz ESP2.

Glavni cilj ESP2 je povećanje zapošljavanja u formalnom privatnom sektoru među registriranim tražiteljima posla. Ovo će se postići financiranjem aktivnih programa tržišta rada (ALMP), jačanjem posredovanja u zapošljavanju te praćenjem i evaluacijom usluga zapošljavanja u javnom sektoru.

Za tehničku podršku i povećavanje zapošljavanja putem aktivnih mjera tržišta rada (ALMP) planirano je 24,675 miliona EUR, odnosno 48,260 miliona KM.

Projekt će se provoditi u oba entiteta Bosne i Hercegovine,, čime će se osigurati široka podrška zapošljavanju na nacionalnoj razini.

Prihvatanje ovog zaduženja označava značajan korak prema smanjenju nezaposlenosti i unapređenju tržišta rada u Bosni i Hercegovini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija