Zbog Bajrama se u Srbiji pomjera matura a u BiH Bh. Pošta uredno radi

Zbog Bajrama se u Srbiji pomjera matura a u BiH Bh. Pošta uredno radi


Tako će prvi dan polaganja biti utorak, 18. jun, umjesto ranije zakazanog 17. juna, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete Srbije.

U Srbiji će zbog obilježavanja islamskog praznika Kurban-bajrama za jedan dan biti pomjereno polaganje završnog ispita za đake osmog razreda osnovnih škola.

Na osnovu zaključka Vlade Srbije da 17. jun, kao drugi dan Kurban-bajrama, bude neradan za pripadnike islamske vjere, Ministarstvo prosvjete obavijestilo je sve škole o pomjeranju datuma za održavanje završnog ispita.

Tako će prvi dan polaganja biti utorak, 18. jun, umjesto ranije zakazanog 17. juna, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete Srbije.

Učenici će u utorak, 18. juna, polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će test iz matematike polagati u srijedu, 19. juna, a test iz izabranog predmeta u četvrtak, 20. juna.

Ministar prosvjete Slavica Đukić Dejanović poručila je učenicima da je pred njima još jedan dan, koji, ukoliko je potrebno, mogu iskoristiti i za eventualnu dodatnu pripremu za završni ispit.

Imajući u vidu ovu odluku, sve aktivnosti iz Kalendara aktivnosti se pomjeraju za jedan dan, pa će preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biti objavljeni u subotu, 22. juna.

Konačni rezultati završnog ispita bit će objavljeni 25. juna, a raspodjela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

Uposlenike BH Pošte jutros je dočekala neugodna poruka rukovodstva – morat će raditi za Bajram!

Kurban bajram pada u nedjelju, 16. juna.

Ponedjeljak, drugi dan Bajrama, uobičajeni je radi dan za BH Poštu.

Uprava ovog javnog preduzeća obavijestila je svoje radnike da mogu tražiti slobodan dan i da im šefovi mogu udovoljiti ako to ne “narušava odvijanje tehnološkog procesa pružanja poštaskih usluga”, kako tačno piše u dopisu uposlenicima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija