Lagumdžija: Činjenica o genocidu u Srebrenici ključna za borbu protiv njegovog negiranja

Lagumdžija: Činjenica o genocidu u Srebrenici ključna za borbu protiv njegovog negiranja


Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima, u intervjuu za Preporod, naglašava da je pravosnažno utvrđena činjenica o genocidu u Srebrenici osnov za borbu protiv njegovog negiranja i za očuvanje globalnog mira i sigurnosti.

Govoreći o Rezoluciji usvojenoj na Generalnoj skupštini UN-a 23. maja, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici, Lagumdžija ističe važnost promovisanja njenog sadržaja.

“Ogroman broj aktera, uključujući najviše državne dužnosnike iz nekih zemalja, napadao je Rezoluciju bez da su je pročitali,” kazao je Lagumdžija.

On je također naglasio da Rezolucija nije bazirana na političkim ili historijskim stavovima, već na pravno utvrđenim činjenicama.

“Pravosnažno utvrđena činjenica o genocidu u Srebrenici je ključna za jačanje međunarodnog prava i sprječavanje negiranja genocida,” rekao je.

Lagumdžija je pojasnio da je cilj Rezolucije podržati jačanje međunarodnog prava, posebno u vrijeme kada se dešavaju ozbiljna kršenja ljudskih prava širom svijeta.

“Naše je stanovište da Srebrenica može biti svjetski primjer kako upozoriti svijet da se genocid ne smije ponoviti, a ako se dogodi, da će biti sankcionisan u skladu s međunarodnim pravom,” zaključio je Lagumdžija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija