Foto: Facebook
Igman iz Konjica nije proizveo prvu bh. pušku, prva je napravljena 2017. godine

Igman iz Konjica nije proizveo prvu bh. pušku, prva je napravljena 2017. godine


Zukan Helez, ministar odbrane BiH, tokom sedmice posjetio je kompaniju namjenske industrije Igman d.d. Konjic, te tako zaokružio obilazak svih tvornica namjenske industrije.

Zukan Helez je istakao kako je posebno ponosan jer su u Igmanu u potpunosti razvili proizvodnju bh. puške.

“Ova puška je 100 % domaći proizvod. U ovom izazovnom i nepredvidivom vremenu moramo imati jake vlastite fabrike namjenske industrije, moramo sačuvati i unaprijediti svaku firmu i te sačuvati svako radno mjesto u njoj”, poručio je Helez uz objavu fotografije s Igmanovom puškom.

Riječ je o puški kalibra 7,62 mm.

“Kada je u pitanju ovo što proizvodi Igman Konjic, mi smo u samom vrhu u čitavom svijetu. To odgovorno tvrdim. I ostala namjenska industrija u samom je svjetskom vrhu. Siguran sam da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine vodeća na zapadnom Balkanu te da smo u Europi među značajnim zbog toga što je Europa dugo godina zagovarala pacifizam, zagovarala je mir i nisu mislili da će se ponovno nekada dogoditi rat. Europa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni, naglasio je ministar.

Inače, prvu bh. pušku je proizvela goraždanska kompanija AC Unity. Ona je 2017. uspješno prošla sva testiranja u Norveškoj i zvanično dobila NATO kod.

Proptotip prve bh. puške napravljen je prije 2017. i u to šest različitih modela. Puška nosi naziv AC Alfa SMG 6 te posjeduje i optički nišan.

ALFA AC-SMG9

Mnoge komponente ove puške su kompatibilne s modernim NATO puškama M16 i M4, što su pokazala i testiranja u Norveškoj.

Tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG2 ali i puška AC DL 44 A1 koja se koristi za kontrolu gužvi, javlja Radiosarajevo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija