Foto: Fena
Digitalizacija zdravstva u Kantonu Sarajevo: Uvođenje E-uputnice i E-portala

Digitalizacija zdravstva u Kantonu Sarajevo: Uvođenje E-uputnice i E-portala


Kanton Sarajevo predvodi digitalizaciju i modernizaciju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk na nedavnom sastanku posvećenom digitalizaciji u zdravstvu.

Premijer Uk je naglasio da je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) prvi implementirao E-uputnicu, čime je značajno smanjena upotreba papirnih uputnica i ubrzan proces upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i dijagnostičke procedure. “Ovo je veliki korak ka smanjenju administrativnog opterećenja i modernizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu,” rekao je Uk.

Također, na sastanku se razgovaralo o razvoju E-portala, koji će donijeti brojne prednosti pacijentima i kreirati bolje uvjete rada za zdravstvene radnike. E-portal će omogućiti lakši pristup zdravstvenim informacijama, terapijama i zakazivanju pregleda, čime će se smanjiti potreba za fizičkim dolaskom u zdravstvene ustanove.

ZZOKS radi na implementaciji centralnog zdravstvenog kartona pacijenta, koji će objediniti sve medicinske podatke na jednom mjestu. Ovaj centralizirani sistem omogućit će transparentniji uvid u zdravstvenu dokumentaciju, što će pacijentima olakšati aktivno sudjelovanje u procesu liječenja. Platforma će koristiti napredne sigurnosne protokole za zaštitu osjetljivih medicinskih podataka, garantujući sigurnost informacija građana Kantona Sarajevo.

Skupština Kantona Sarajevo je početkom marta ove godine prihvatila inicijativu za ukidanje plaćanja troškova liječenja za preko 50 zdravstvenih usluga, prvi put nakon 24 godine. Oslobađanje od plaćanja uključuje kućne posjete doktora, ultrazvuk, ergometriju, holter monitoring, spirometriju, elektroencefalografiju (EEG) i druge preglede. “Troškove participacije će snositi Zavod umjesto građana Kantona Sarajevo, što će značajno olakšati njihovu situaciju, posebno u današnjim teškim ekonomskim okolnostima,” zaključio je premijer Uk.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija