Bečarević: Kanton Sarajevo zaduženo tri puta više u šest godina nego u prethodnih 20

Bečarević: Kanton Sarajevo zaduženo tri puta više u šest godina nego u prethodnih 20


Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo upozorilo je na ogromno zaduživanje Kantona Sarajevo u posljednjih šest godina.

Predsjednik KV SBiH, Almir Bečarević, ističe da je ukupan dug Kantona Sarajevo na dan 31.12.2023. iznosio 504.504.152,75 KM, što predstavlja trostruko povećanje u odnosu na prethodna dva desetljeća.

Prema dokumentu “Smjernice fiskalne i ekonomske politike Kantona Sarajevo za period 2025-2027.”, rate glavnice i kamata će u 2026. godini dostići približno 120 miliona KM. Bečarević naglašava da ovaj obračun ne uključuje kredite čija realizacija još nije započela, kao ni obaveze za date garancije ino i domaćih kredita.

Dodavanjem ovih iznosa, ukupno zaduženje Kantona Sarajevo do kraja 2023. godine iznosi oko 850 miliona KM. Bečarević podsjeća da je na dan 31.12.2019. ukupan dug Kantona iznosio 191 miliona KM, što znači da se Kanton Sarajevo u posljednjih šest godina zadužio za 660 miliona KM.

KV SBiH apeluje na mlade kadrove u Vladi KS da shvate ozbiljnost situacije jer zadužuju ne samo sebe već i buduće generacije. Trenutni ino i domaći krediti od oko 505 miliona KM bit će povećani do već spomenutog iznosa od 850 miliona KM, a postoji mogućnost da ovo nije konačna cifra.

KV SBiH upozorava da se Kanton Sarajevo približava probijanju zakonskog limita za kreditna zaduženja, što bi moglo zaključati mogućnosti daljeg zaduživanja. Bečarević zaključuje da će stranke Trojke morati opravdati svoje postupke jer dug, kako kažu, “će biti zao drug”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija