Hoće li Zastupnički dom izglasati smjenu Nenada Nešića?

Hoće li Zastupnički dom izglasati smjenu Nenada Nešića?


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za četvrtak trebao razmatrati Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, koju su predložili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Prema njihovim navodima, Nešić je svojim nedavnim izjavama u emisiji na jednom nacionalnom TV kanalu u Srbiji grubo uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici te negirao dokazanu činjenicu genocida nad Bošnjacima, što je izazvalo oštru osudu javnosti i traženje njegove odgovornosti.

Uz to, zastupnici će razmatrati i Prijedlog amandmana na Ustav BiH koji je inicirao Klub Demokratskog fronta (DF). Amandman se odnosi na izbor članova Ustavnog suda BiH, predlažući da ih četiri bira Zastupnički dom Federacije BiH, dok bi dva bila izabrana od strane Skupštine Republike Srpske. Ova inicijativa ima za cilj unaprijediti proces izbora članova Ustavnog suda kako bi se osigurala transparentnost i adekvatno predstavljanje različitih političkih entiteta u BiH.

U kontekstu zakonodavnih inicijativa, zastupnici će razmotriti i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, koji je inicirao zastupnik Nihad Omerović, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o obrani BiH, koji je stigao iz Doma naroda. Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma će prethodno ocijeniti usklađenost ovih prijedloga sa Ustavom BiH.

Dodatno, na dnevnom redu sjednice naći će se i Izvještaj o financijskom poslovanju te Programski izvještaj Javnog RTV servisa BiH (BHRT) za 2023. godinu, kao i Programski plan i Financijski plan BHRT-a za 2024. godinu.

Također, očekuje se i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2023. godinu, čime će zastupnici dobiti detaljan uvid u rad ove ključne pravosudne institucije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija