Foto: Arhiv/Ilustracija (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)
Svjetski dan izbjeglica obilježen i u BiH: Kakav je status izbjeglica u BiH

Svjetski dan izbjeglica obilježen i u BiH: Kakav je status izbjeglica u BiH


Svjetski dan izbjeglica, međunarodni događaj koji svake godine, 20. juna, organiziraju Ujedinjene nacije, danas će biti obilježen i u Bosni i Hercegovini.

Centralni događaj održat će se u Parlamentarnoj skupštini BiH, u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u BiH.

Ovaj dan skreće pozornost na izazove s kojima se izbjeglice diljem svijeta suočavaju te odaje priznanje njihovim postignućima. Prvi put je obilježen 20. juna 2001. godine kao dio obilježavanja 50. godišnjice Konvencije iz 1951. godine o pravnom položaju izbjeglica.

Svjetski dan izbjeglica se slavi i kroz Svjetsku sedmicu izbjeglica, pružajući važnu priliku tražiteljima azila i izbjeglicama da budu viđeni, saslušani i cijenjeni od zajednice u kojoj žive.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI) danas obilježava 32 godine uspješnog rada i posvećenosti unapređenju života povratnika i raseljenih osoba u BiH. Od svog osnivanja 1992. godine, Unija se razvila u ključnu organizaciju koja promoviše održivi povratak i integraciju.

U sklopu obilježavanja godišnjice i Svjetskog dana izbjeglica, Unija organizuje konferenciju u Sarajevu na temu “Ekonomske (ne)prilike povratnika i raseljenih osoba – zakočeni na putu od Dejtona do EU”. Konferencija će istražiti izazove i mogućnosti za unapređenje ekonomskog položaja povratnika, jačanje socijalne kohezije, te poboljšanje uslova života povratnika i raseljenih osoba. Svečani pokrovitelj konferencije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Osvrt: Status izbjeglica u BiH

Status izbjeglica u Bosni i Hercegovini ostaje kompleksan i izazovan. Iako se Svjetski dan izbjeglica obilježava s namjerom da se skrene pažnja na njihove probleme, svakodnevna situacija s izbjeglicama u BiH pokazuje da se njihovi izazovi ne rješavaju dovoljno brzo i efikasno.

Svaki dan sve veći broj izbjeglica dolazi u BiH, a kapaciteti za njihov smještaj i integraciju su ograničeni. Država se suočava s pritiskom na socijalne i ekonomske resurse, a povratnici i raseljena lica često ostaju na marginama društva, suočeni s ekonomskim teškoćama i socijalnom isključenošću. Unija za održivi povratak i integracije (UZOPI) ulaže velike napore kako bi poboljšala uslove života ovih ljudi, ali problem ostaje daleko od riješenog.

Politička nestabilnost i nedostatak koordinacije između različitih nivoa vlasti dodatno kompliciraju situaciju. BiH, koja je sama prošla kroz rat i masovne izbjegličke krize, mora pokazati veću solidarnost i učinkovitost u suočavanju s novim valom izbjeglica. Potrebne su sveobuhvatne strategije koje će uključivati ekonomsku podršku, pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama, kao i dugoročne planove za integraciju izbjeglica u društvo.

Iako obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica predstavlja važan simbolički korak, stvarna promjena će zahtijevati mnogo više od jednodnevnih događaja i konferencija. Potrebne su konkretne mjere i politička volja kako bi se izbjeglicama u BiH pružila prilika za dostojanstven život i integraciju u društvo.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija