Čović odlučno: Nema šanse za razdruživanje u BiH

Čović odlučno: Nema šanse za razdruživanje u BiH


Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, potvrdio je održavanje sastanka lidera državne koalicije 2. jula u Mostaru. Sastanak je dogovoren s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem.

Čović je tokom “Druženja uz kafu” u zgradi Parlamentarne skupštine BiH izjavio da mu je neprihvatljiv prijedlog za mirno razdruživanje. Istakao je da su u posljednjih 20 godina postojale brojne inicijative za promjenu Ustava BiH ili Aneksa IV Dejtonskog sporazuma, ali da je razdruživanje neizvodivo.

“Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH, tačka. Za to ne postoje ustavni preduslovi i opet tačka,” naglasio je Čović, dodajući da se uvijek bazira isključivo na Ustavu.

Čović je također izjavio da postoje ideje koje skreću pažnju s disfunkcionalnosti vlasti i nametnutih odluka. Istakao je da HDZ smatra BiH nedjeljivim društvom i da je mijenjanje Ustava moguće jedino uz dvotrećinsku većinu, što trenutno nije realno.

“Pravi put je otvaranje pregovaračkog procesa s EU. Jedino razdruživanje može biti razdruživanje u EU,” rekao je Čović.

Osvrnuo se i na problem državnog budžeta, koji još uvijek nije usvojen, te naglasio da će se, ukoliko bude potrebno, održati vanredna sjednica za budžet. Zaključio je da je budžet dobar test funkcionisanja vladajuće većine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija