Komšić pred Venecijanskom komisijom: Potrebna je reforma izbora sudija u Ustavni sud BiH

Komšić pred Venecijanskom komisijom: Potrebna je reforma izbora sudija u Ustavni sud BiH


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, obratio se danas na 139. Plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, zatraživši mišljenje o evropskoj praksi u vezi izbora sudija u ustavne sudove.

Komšić je ukazao na nepreciznost odredbi Ustava BiH koje se tiču minimalnih kvalifikacija za izbor sudija u Ustavni sud BiH i zatražio da se Mišljenjem Venecijanske komisije ukaže na preovlađujuću praksu u evropskim zemljama, kako bi se ista mogla primijeniti u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da Ustav BiH, kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, koristi terminologiju anglo-saksonskog prava, što dovodi do čestih proizvoljnih interpretacija. Komšić je istakao potrebu za korištenjem kontinentalnog pravnog sistema, čime bi se omogućila preciznija implementacija ustavnih odredbi.

Komšić je također postavio pitanje etničke pripadnosti pri popunjavanju Ustavnog suda BiH, te zatražio da Venecijanska komisija jasno kaže da li je etnički utemeljen izbor sudija prihvatljiv. Naglasio je kako etnički sistem izbora sudija podriva kvalitet Ustavnog suda i demokratiju u zemlji.

Pored toga, Komšić je istakao potrebu za reformom sistema odlučivanja u Ustavnom sudu BiH, zatraživši da Venecijanska komisija u svom Mišljenju navede da li je prihvatljivo da odlučivanje bude etnički i teritorijalno utemeljeno.

U zaključku, Komšić je izrazio duboko poštovanje prema Venecijanskoj komisiji i zahvalnost za dosadašnju pomoć u popravljanju pravnih nepravilnosti u Bosni i Hercegovini, te je ponudio daljnju saradnju u slučaju dodatnih pitanja



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija