Stanovništvo u BiH suočeno s problemima socijalne i zdravstvene zaštite

Stanovništvo u BiH suočeno s problemima socijalne i zdravstvene zaštite


Stanovništvo Bosne i Hercegovine suočava se s ozbiljnim izazovima u pogledu socijalne i zdravstvene zaštite. Nedostatak adekvatnih usluga i loši uvjeti u bolnicama i domovima za starije osobe postali su svakodnevna realnost za mnoge građane.

Zdravstveni sistem u BiH pati od hroničnog nedostatka sredstava i resursa. Bolnice su često preopterećene i suočene s nedostatkom medicinskog osoblja, opreme i lijekova. Pacijenti se suočavaju s dugim čekanjima na preglede i operacije, što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje. Mnogi građani nemaju pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, posebno u ruralnim područjima, gdje su zdravstvene ustanove rijetke i slabo opremljene.

Uvjeti u bolnicama često su daleko ispod standarda. Nedostatak higijene, zastarjela oprema i neadekvatni prostori predstavljaju ozbiljan rizik za pacijente. Zdravstveni radnici, iako često preopterećeni i potplaćeni, svakodnevno se bore s ovim izazovima kako bi pružili najbolju moguću njegu.

Socijalna zaštita, također, nije na zadovoljavajućem nivou. Mnogi građani, posebno starije osobe i oni s niskim primanjima, teško dolaze do socijalnih usluga. Domovi za starije osobe često su prepuni, a uvjeti u njima su daleko od adekvatnih. Nedostatak osoblja, neadekvatna ishrana i loši higijenski uvjeti dodatno otežavaju život starijim osobama.

Građani Bosne i Hercegovine svakodnevno se suočavaju s ovim problemima, što negativno utječe na kvalitetu njihovog života. Mnogi su prisiljeni tražiti pomoć izvan državnog sistema, plaćajući privatne zdravstvene usluge koje su skupe i nedostupne velikom broju ljudi.

Rješavanje ovih problema zahtijeva sveobuhvatan pristup i hitne reforme u socijalnom i zdravstvenom sektoru. Potrebne su veće investicije, bolje upravljanje resursima i poboljšanje uvjeta rada za zdravstvene i socijalne radnike. Samo kroz zajednički napor vlade, nevladinih organizacija i međunarodnih partnera može se osigurati adekvatna socijalna i zdravstvena zaštita za sve građane Bosne i Hercegovine



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija