Izvoz pada, uvoz raste: Deficit preko 5 milijardi KM

Izvoz pada, uvoz raste: Deficit preko 5 milijardi KM


U prvih pet mjeseci ove godine, izvoz iz Bosne i Hercegovine iznosio je 6 milijardi i 640 miliona KM, što predstavlja pad od 8,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, uvoz je porastao za 4,6 posto, dosegnuvši 11 milijardi i 682 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 56,8 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 5 milijardi i 42 miliona KM.

Izvoz u zemlje CEFTA smanjen je za 22,6 posto, iznosivši 1 milijardu i 56 miliona KM, dok je uvoz pao za 0,4 posto na 1 milijardu i 292 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u ovom slučaju bila je 81,7 posto.

Izvoz u zemlje EU iznosio je 4 milijarde i 943 miliona KM, što je pad od 7,4 posto u odnosu na isti period 2023. godine. S druge strane, uvoz iz EU porastao je za 7 posto, dosegnuvši 7 milijardi i 1 milion KM. Pokrivenost uvoza izvozom u trgovini s EU iznosila je 70,6 posto.

U maju je došlo do novog pada izvoza iz BiH za 9,2 posto. April je bio prvi mjesec nakon dužeg vremena u kojem je zabilježen rast izvoza, što je ulilo nadu da je negativni trend prekinut. Međutim, majski rezultati pokazuju da se agonija nastavlja i da do oporavka još neće doći.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija