Muhasilović i Halilović upozoravaju: Svesrpski sabor kao prijetnja za budućnost BiH

Muhasilović i Halilović upozoravaju: Svesrpski sabor kao prijetnja za budućnost BiH


Antibosanske doktrine i ideologije iz „Deklaracije Svesrpskog sabora“ bile su tema današnjeg okruglog stola kojeg su zajednički organizovali Krug 99 i NVO Čuvari Bosne.

Profesor Enver Halilović, predstavnik Kruga 99, izjavio je da deklaracija svesrpskog sabora predstavlja sintezu velikosrpskih, nacionalističkih i hegemonističkih projekata koje podržavaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Deklaracija ima pravnu, praktično-političku formu i sadržaj, te nosi državnu obavezujuću vrijednost. Njena suština leži u etničkoj politiki Srbije koja ima osvajački i hegemonistički karakter prema svim narodima koji žive sa Srbima i prema kojima razvija zaštitnički odnos. Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda je pravno-politička agresija na Bosnu i Hercegovinu, snažan antibosanski i antidejtonski udar. Ovaj dokument značajno ograničava pravni i politički suverenitet BiH na teritoriji Republike Srpske, praktično uvodeći Republiku Srpsku u Srbiju i razjedinjujući BiH”, kazao je Halilović.

Halilović je istakao da deklaracija negira legalitet i legitimitet visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, te odbacuje njegove odluke. “Ovim dokumentom se jasno izražava odlučnost da se stvori nova državna forma ujedinjene Srbije i Republike Srpske, što predstavlja razbijanje Bosne i Hercegovine”, dodao je Halilović.

Profesor Jahja Muhasilović iz NVO Čuvari Bosne je istakao da velikosrpska politika grubo negira suverenitet i teritorijalni integritet BiH. “Nažalost, imamo političko rukovodstvo koje ne razumije opasnosti koje dolaze iz Beograda. Situacija s helikopterom u Trebinju pokazuje da Srbija smatra kako može slobodno djelovati unutar BiH. Krajnje je vrijeme da se naš politički vrh ozbiljno pozabavi ovim pitanjem i odgovori na pokušaje narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, izjavio je Muhasilović.

Muhasilović je naglasio da je Svesrpski sabor dao smjernice za daljnje korake srpske politike prema BiH. “Ako ne reagiramo sada, suočit ćemo se s još agresivnijim koracima usmjerenim ka stapaju Republike Srpske sa Srbijom”, upozorio je Muhasilović.

Halilović je zaključio da dokument svesrpskog sabora nagovještava niz pravnih i političkih aktivnosti koje će se odvijati između Srbije i Republike Srpske, te potencijalno donijeti nemire u cijelom regionu. “Ako se ovaj dokument usvoji na Skupštini Srbije i Narodnoj skupštini Republike Srpske, možemo očekivati vrlo zabrinjavajući politički proces ne samo u BiH nego i u širem regionu Balkana”, kazao je Halilović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija