Hrvatska usvaja švedski model: Prostitucija neće biti kažnjavana

Hrvatska usvaja švedski model: Prostitucija neće biti kažnjavana


Bavljenje prostitucijom u Hrvatskoj više neće biti protuzakonito prema novom prijedlogu koji slijedi tzv. švedski model. Prema ovom modelu, koji je podržan nakon sveobuhvatne analize Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za prostituciju neće biti kažnjavane same prostitutke, već isključivo klijenti koji plaćaju za seksualne usluge.

Međuresorna radna skupina, koja je formirana pri Ministarstvu unutarnjih poslova u suradnji s stručnjacima, predložila je preuzimanje švedskog modela.

Ovaj pristup, poznat i kao nordijski model, usmjeren je na kriminalizaciju klijenata prostitucije, trećih strana te različitih načina na koje se seksualni rad može organizirati, ali ne i samih osoba koje pružaju seksualne usluge.

Znači, prema novom prijedlogu, osoba koja plati za seksualnu uslugu bit će krivično odgovorna, dok prostitutke same po sebi neće biti kažnjavane.

Ovaj pristup ima za cilj smanjenje negativnih posljedica prostitucije, poboljšanje sigurnosti i zaštite seksualnih radnica te promicanje jednakosti i ljudskih prava u kontekstu seksualnog rada.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija