Dijaspora i dalje veoma darežljiva prema zavičaju

Dijaspora i dalje veoma darežljiva prema zavičaju


Financijske doznake iz dijaspore igraju ključnu ulogu u ekonomiji Bosne i Hercegovine, čemu svjedoče rekordni iznosi koji čine čak 10,6 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Prema nedavnim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, tekuće doznake iz dijaspore u 2023. godini premašile su pet milijardi maraka, što je povećanje od 307 miliona maraka u odnosu na prethodnu godinu. Ove doznake, koje uglavnom dolaze od radnika u inozemstvu, djeluju kao amortizeri u prevazilaženju nedostataka radne snage i kompenzaciji gubitaka koje donosi odlazak stanovništva.

Međutim, ekonomski stručnjaci ističu da BiH mora preusmjeriti ovu podršku prema investicijskim inicijativama kako bi se stvorili dugoročni ekonomski rast i održivost.

„Dugoročni cilj vlasti u BiH treba biti transformacija dijaspore iz socijalne u investicijsku podršku. To podrazumijeva poticanje dijaspore ne samo na slanje novca, već i na investiranje u projekte koji bi doprinijeli ekonomskom razvoju“, smatra Admir Čavalić, ekonomista.

Nizak životni standard, visoke cijene osnovnih životnih namirnica i ekonomska nestabilnost prisiljavaju mnoge građane BiH da traže poslove izvan zemlje, ostavljajući iza sebe porodice koje ovise o financijskoj podršci iz inozemstva. Ovo stanje dodatno potiče emigraciju i smanjuje radno sposobno stanovništvo u zemlji.

„Uglavnom djeca, koja su otišla jer ovdje nisu mogli naći posao, šalju novac roditeljima kako bi pomogla u preživljavanju. Ovaj paradoks pokazuje dubinu ekonomske krize i privredne stagnacije u BiH“, ističe Nebojša Vukanović, predsjednik liste Za pravdu i red za BN.

Analitičari upozoravaju da će s porastom cijena i daljnjim ekonomskim izazovima, BiH sve više zavisiti od financijskih doznaka iz dijaspore kao ključnog elementa održavanja socijalne kohezije i osnovnih životnih standarda za mnoge građane. Upravo zato je nužno da država djeluje proaktivno u privlačenju investicija i stvaranju uslova za održivi razvoj, kako bi se smanjila ovisnost o doznakama iz inozemstva i osnažila domaća ekonomija.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija