Evo zašto sindikati u Kantonu Sarajevo zahtijevaju hitan sastanak sa vladom

Evo zašto sindikati u Kantonu Sarajevo zahtijevaju hitan sastanak sa vladom


Tri sindikata u Kantonu Sarajevo zatražila su hitan sastanak sa Vladom i Skupštinom Kantona Sarajevo zbog predloženih izmjena Zakona o državnoj službi i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, te Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Kantona Sarajevo, zabrinuti su da predložene izmjene neće biti u korist zaposlenika koje predstavljaju.

Sindikati su više od godinu dana upućivali inicijative za poboljšanje statusa državnih službenika i namještenika, kao i za povećanje plata.

Ti njihovi prijedlozi su ostali neusvojeni.

“Na sastanku sindikata održanom 7. juna 2024. godine, zaključeno je da se hitno zatraži sastanak sa predstavnicima Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo kako bi se raspravilo o predloženim zakonskim izmjenama.Ukoliko ne bude razumijevanja za njihov zahtjev, sindikati će biti prisiljeni na poduzimanje radikalnih sindikalnih mjera”, stoji u saopćenju Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

Zahtjev su potpisali predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo Saim Smajlović, te predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor KS Enes Šabić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija