Nedostatak adekvatne javne rasvjete povećava rizik od kriminala

Nedostatak adekvatne javne rasvjete povećava rizik od kriminala


Nedostatak adekvatne javne rasvjete u mnogim naseljima širom Bosne i Hercegovine predstavlja ozbiljan problem koji direktno utiče na sigurnost građana. Slabo osvijetljene ulice i parkovi postaju mjesta gdje je rizik od kriminala značajno povećan.

U mnogim urbanim i ruralnim sredinama, javna rasvjeta je ili potpuno nepostojeća ili neadekvatna. Stare i neodržavane lampe, često smještene na velikim razmacima, ne pružaju dovoljno svjetla da bi osigurale sigurnost stanovnika. Ovo stvara idealne uslove za kriminalne aktivnosti poput provala, krađa, napada i vandalizma. Građani koji se kreću tim područjima noću osjećaju se nesigurno i izloženo.

Poseban problem predstavlja nedostatak rasvjete u školskim zonama, igralištima i parkovima, gdje se okupljaju djeca i mladi. Ovi prostori, koji bi trebali biti sigurni i dostupni za rekreaciju i druženje, postaju potencijalno opasni nakon zalaska sunca. Roditelji su zabrinuti za sigurnost svoje djece, što dodatno narušava kvalitetu života u tim zajednicama.

Loša rasvjeta također negativno utiče na saobraćajnu sigurnost. Slabo osvijetljeni putevi povećavaju rizik od saobraćajnih nesreća, posebno u večernjim satima i tokom zimskih mjeseci kada je dan kraći. Vozači teško uočavaju pješake i bicikliste, što može dovesti do ozbiljnih nesreća.

Rješenje ovog problema zahtijeva angažman lokalnih vlasti i komunalnih službi. Potrebno je investirati u modernizaciju i proširenje mreže javne rasvjete, koristeći energetski efikasne LED lampe koje pružaju bolju osvijetljenost i duži vijek trajanja. Također, redovno održavanje i pravovremena zamjena oštećenih lampi su ključni za osiguranje kontinuirane funkcionalnosti rasvjetnih sistema.

Planiranje novih stambenih i poslovnih zona mora uključivati adekvatnu javnu rasvjetu kako bi se unaprijed spriječili problemi sa sigurnošću. Osim toga, potrebno je poticati saradnju između lokalnih zajednica, policije i komunalnih službi kako bi se identificirala i prioritetno riješila područja s najvećim potrebama za poboljšanjem rasvjete.

Poboljšanje javne rasvjete ne samo da povećava sigurnost, već i doprinosi boljoj kvaliteti života za sve građane. Sigurne i dobro osvijetljene ulice i parkovi stvaraju ugodniju atmosferu i potiču veće osjećanje zajedništva i povjerenja među stanovnicima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija