Srbin na socijali vodio neregistrovanu kompaniju u Austriji

Srbin na socijali vodio neregistrovanu kompaniju u Austriji


Inspektori Državne kancelarije kriminalističke policije u Kornojburgu razotkrili su ilegalne aktivnosti državljanina Srbije (29) koji je više od dvije godine vodio neregistrovane taksi kompanije, dok je istovremeno bio na austrijskoj socijalnoj pomoći.

Prema prikupljenim dokazima, početna dojava o “nezaposlenom, ali veoma poslovno sposobnom” pojedincu dovela je do otkrića da je ovaj muškarac bio na spisku austrijske Javne službe za zapošljavanje (AMS) i tokom tog perioda inkasirao više od 35.000 eura.

Paralelno s time, vodio je neregistrovane taksi kompanije koje su mu donijele dodatnih 205.000 eura.

U sklopu dobro organizovane prevare, on je prijavljivao svoje vozače kao nezaposlene kod AMS-a, dok su oni zapravo radili za njegovu kompaniju.

Vozači su mu sedmično plaćali između 250 i 400 eura za korištenje “iznajmljenih” automobila, a sva dokumentacija koju je pružao platformama za najam vozila bila je falsifikovana.

Osumnjičeni je prijavljen javnom tužilaštvu u Kornojburgu zbog sumnje u krivična djela povezana s prevarom i zloupotrebom socijalnih davanja. Ova slučajnost istražuje se kao važan primjer organiziranog kriminala koji je iskorištavao socijalne i poslovne sisteme druge zemlje u korist lične finansijske dobiti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija