Više od 300 osoba zvanično čeka na transplantaciju

Više od 300 osoba zvanično čeka na transplantaciju


Na Klinici za nefrologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno su obavljene dvije transplantacije bubrega dijaliznim pacijentima.

Prof. dr. Damir Rebić, šef Klinike za nefrologiju, istakao je za medije da su obavljene dvije žive srodne transplantacije bubrega, a da su pacijenti i donori stabilni te da oporavak protiče uredno.

KCUS raspolaže timovima, opremom i najsavremenijim uslovima za obavljanje transplantacija bubrega, ali ističe se nedostatak kadaveričnih donora kao ključni problem.

“Problem je u nedostatku kadaveričnih donora, što zahtijeva hitno rješavanje na nivou cijele zemlje ako želimo unaprijediti rezultate i priključiti se programima poput Eurotransplanta”, dodao je prof. dr. Rebić.

Prof. dr. Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS-a, istakla je da je ovo sedma transplantacija realizovana od početka godine, od čega su tri bile kadaverične.

“KCUS aktivno radi na unaprijeđenju transplantacionog programa i nastavlja s planiranim živim srodnim i nesrodnim transplantacijama, kao i 24-satnom spremnošću za potencijalne kadaverične transplantacije bubrega”, istakla je prof. dr. Maksić.

Napomenula je važnost kampanja o doniranju organa te potrebu da BiH što prije priključi Eurotransplant program kako bi se smanjio broj pacijenata koji traže transplantaciju izvan zemlje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija