Nakon kašnjenja, institucije BiH napokon dobivaju budžet: Mogu li se barem oko toga dogovoriti?

Nakon kašnjenja, institucije BiH napokon dobivaju budžet: Mogu li se barem oko toga dogovoriti?


Institucije Bosne i Hercegovine, nakon više od pola godine privremenog finansiranja, konačno će dobiti budžet za 2024. godinu. Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, predložen od strane Predsjedništva BiH, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 16. juli.

Državno Predsjedništvo, uputivši dokument na hitno razmatranje bez mogućnosti izmjena, očajnički pokušava ispoštovati rokove koje sami nisu uspjeli ispuniti. Predsjedavajući Doma naroda PSBiH, Dragan Čović, izjavio je da očekuje usvajanje prijedloga državnog budžeta 19. jula, nakon čega bi Dom naroda održao sjednicu kako bi budžet bio definitivno usvojen.

Vijeće ministara BiH je na sjednici 4. jula utvrdilo nacrt budžeta, dok je Predsjedništvo BiH dan kasnije utvrdilo Prijedlog zakona. Usvojeni prijedlog predviđa povećanje budžeta Ministarstva odbrane BiH za 1.750.000 KM i budžeta Predsjedništva BiH za 500.000 KM, dok su smanjeni budžeti Ministarstva sigurnosti BiH, Ureda za veterinarstvo i Zavoda za izvršenje sankcija.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH za 2024. godinu iznose 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Ukupni rashodi iznose 1.355.400.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 1.430.733.053 KM, što je povećanje za devet posto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, izjavila je da donošenje budžeta stvara uslove za nesmetan rad institucija i provođenje nužnih reformi. Naglasila je da budžet omogućava i modernizaciju administrativnih kapaciteta, borbu protiv korupcije te reformu pravosuđa.

Savjetnica za ekonomska pitanja Denisa Bećirovića, Hatidža Jahić, izjavila je da usvajanje budžeta omogućava povlačenje prve tranše iz Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, u iznosu od približno 70 miliona eura. Pored toga, otvorena je mogućnost povlačenja dodatnih 30 miliona eura, ovisno o ispunjavanju predviđenih reformi.

Predsjedništvo BiH usvojilo je prijedlog budžeta glasovima Denisa Bećirovića i Željke Cvijanović, dok je Željko Komšić bio protiv, navodeći kako je nemoguće za par sati pregledati 460 stranica budžeta te da je trebao biti razmatran u redovnoj proceduri.

Iako je budžet konačno usvojen, pitanje ostaje – mogu li se barem oko ovoga dogovoriti bez beskonačnih odgoda i prepirki?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija