Kako ljetne suše pogađaju poljoprivredu i šta vlasti rade povodom toga

Kako ljetne suše pogađaju poljoprivredu i šta vlasti rade povodom toga


Ljetne vrućine i suše postaju sve ozbiljniji problem za poljoprivredu u Bosni i Hercegovini, ugrožavajući usjeve i smanjujući prinose. Visoke temperature i nedostatak padavina negativno utiču na rast biljaka, što može dovesti do značajnih gubitaka za poljoprivrednike.

Utjecaj suša na poljoprivredne usjeve je višestruk. Nedostatak vode smanjuje prinos žitarica, voća i povrća, dok ekstremne temperature mogu oštetiti biljke i smanjiti kvalitet plodova. Poljoprivrednici se suočavaju s izazovom kako osigurati dovoljno vode za navodnjavanje svojih usjeva, posebno u sušnim periodima kada su rezerve vode ograničene.

Vlasti prepoznaju ozbiljnost ovog problema i pružaju određene mjere podrške poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH pokrenulo je nekoliko programa za pomoć poljoprivrednicima pogođenim sušama. Ove mjere uključuju subvencije za kupovinu sistema za navodnjavanje, bespovratna sredstva za modernizaciju opreme i obuku poljoprivrednika o održivim praksama upravljanja vodom.

Strategije za navodnjavanje i očuvanje vode postaju ključne za borbu protiv suša. Poljoprivrednici se sve više okreću modernim metodama navodnjavanja, kao što su kap po kap sistemi koji smanjuju potrošnju vode i povećavaju efikasnost. Također, primjena mulča i drugih tehnika očuvanja vlage u tlu može pomoći u smanjenju isparavanja i očuvanju dostupne vode za biljke.

Ipak, unatoč naporima vlasti, mnogi poljoprivrednici smatraju da je podrška nedovoljna.

“Subvencije su dobrodošle, ali su često nedovoljne da pokriju sve troškove modernizacije,” kaže jedan poljoprivrednik iz Tuzlanskog kantona. “Potrebna nam je kontinuirana podrška i dugoročna strategija koja će nam pomoći da se prilagodimo klimatskim promjenama.”

Osim državnih mjera, važno je i jačanje svijesti o važnosti očuvanja vode među poljoprivrednicima i šire javnosti. Edukacija o održivim praksama, kao što su rotacija usjeva, korištenje otpornijih sorti biljaka i efikasno upravljanje resursima, može značajno doprinijeti otpornosti poljoprivrede na suše.

Ljetne vrućine i suše predstavljaju veliki izazov za poljoprivredu u BiH, ali kroz adekvatnu podršku vlasti, modernizaciju tehnika navodnjavanja i edukaciju, poljoprivrednici mogu bolje odgovoriti na ove promjene i osigurati stabilne prinose.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija