Predsjedništvo BiH troši bez granica: Nabavili pet vozila i koristili dva Dodikova

Predsjedništvo BiH troši bez granica: Nabavili pet vozila i koristili dva Dodikova


Revizori su otkrili da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine tokom 2023. godine nabavilo pet službenih vozila i koristilo još dva koja je Milorad Dodik ustupio za potrebe člana Predsjedništva.

Na kraju prošle godine, Predsjedništvo je raspolagalo sa ukupno 38 vozila.

Prema izvještaju revizora, Dodik je ustupio dva vozila “za potrebe člana Predsjedništva”, što se pretpostavlja da su namijenjena njegovoj stranačkoj kolegici Željki Cvijanović. Kabineti troje članova Predsjedništva koristili su 26 vozila, dok su ostala vozila bila namijenjena Sekretarijatu.

Skupi automobili i visoki troškovi održavanja

U 2023. godini, Predsjedništvo BiH provelo je sedam otvorenih postupaka za nabavku osam službenih vozila ukupne planirane vrijednosti 867.149 KM. U konačnici, nabavljeno je pet vozila, a revizori su kontrolisali postupak nabavke tri vozila vrijednosti 242.000 KM, 141.000 KM i 76.000 KM.

Revizori su uočili nedostatke kod nabavki, navodeći da nisu ispoštovani osnovni principi Zakona o javnim nabavkama jer vozila nisu ispunjavala tražene karakteristike iz tenderske dokumentacije. Također su ukazali na visoke troškove održavanja službenih vozila.

Posebno se ističe vozilo Audi A8, za čije je održavanje u prošloj godini potrošeno 10.484 KM. Održavanje vozila Škoda Superb, nabavljenog 2017. godine, koštalo je 43.646 KM, dok su troškovi održavanja vozila Passat iz 2016. godine iznosili 14.337 KM.

Troškovi reprezentacije bez opravdanja

Revizori su također skrenuli pažnju na način trošenja sredstava za reprezentaciju u Predsjedništvu BiH. U prošloj godini na ove troškove potrošeno je 266.702 KM. Ponovo su zabilježeni slučajevi gdje se trošenje budžetskog novca pravda zabilješkama u kojima je samo navedeno “službeni ručak”.

“Propisan je način pravdanja utroška sredstava reprezentacije na način da se uz račune sa specifikacijom prilaže i zabilješka o povodu nastanka troška. Uvidom u pojedine račune kojima se pravda eksterna reprezentacija konstatirali smo da je i dalje u određenim slučajevima zabilješka o povodu nastanka troška uopćena i štura (službeni ručak, troškovi nastali prilikom obavljanja službenih dužnosti i slično). Ovako sačinjene zabilješke nisu adekvatne i dovoljne za utvrđivanje osnovanosti i opravdanosti za priznavanje nastalog troška reprezentacije,” utvrdili su državni revizori.

Revizori su zaključili da način na koji Predsjedništvo BiH troši budžetski novac nije adekvatan te da bi se trebao poboljšati način pravdanja troškova kako bi se osiguralo odgovorno i transparentno trošenje javnih sredstava.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija