Foto: Adriatic Metals
Načelnik Vareša protiv odluke Ustavnog suda: Slučajevi sa zemljištem u Varešu i na Jahorini nisu isti

Načelnik Vareša protiv odluke Ustavnog suda: Slučajevi sa zemljištem u Varešu i na Jahorini nisu isti


Načelnik općine Vareš, Zdravko Marošević, iznio je svoje nezadovoljstvo povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je poništena odluka Vlade Federacije BiH o prenamjeni šumskog zemljišta u Varešu.

Istog dana, sud je donio odluku i o zemljištu na Jahorini, što je Marošević ocijenio kao neprimjereno poređenje dvaju potpuno različitih slučajeva.

Marošević je naglasio da je zemljište u Varešu bilo ustupljeno za postrojenje za skladištenje jalovine, uz privremenu prenamjenu bez promjene titulara, dok je zemljište na Jahorini bilo predviđeno za prodaju, što bi rezultiralo promjenom vlasništva.

“Naše namjere nisu iste kao one na Jahorini. Mi ne želimo oduzeti ništa od vlastite države. Važno je da javnost prepozna tu razliku”, poručio je Marošević.

Dodao je da je zabrinut zbog potencijalnih posljedica ovakve odluke Ustavnog suda BiH na druge dijelove zemlje, gdje su vlasti u posljednjih nekoliko godina dodjeljivale državnu, šumsku ili poljoprivrednu zemlju investitorima za izgradnju energetskih postrojenja, posebno solarnih elektrana.

Marošević je također istakao važnost kompanije Adriatic Metals za općinu Vareš. Ova kompanija je revitalizirala Vareš, ojačala ekonomiju i populaciju, te povratila rudarsku tradiciju, pružajući zaposlenje i ponos lokalnom stanovništvu.

“Najveća poslijeratna investicija u našoj općini, vrijedna 450 miliona dolara, zapošljava više od 500 ljudi direktno i indirektno. To je nešto što bi svaka vlast u BiH trebala podržati”, rekao je Marošević.

Na kraju, Marošević je naglasio da razvoj rudarskog sektora predstavlja ključ za dugoročnu održivost i poboljšanje životnog standarda u Varešu, te da uspjeh Adriatic Metals-a treba biti prepoznat kao uspjeh cijele Bosne i Hercegovine, koja je dokazala svoju spremnost za velike međunarodne investicije u rudarskom sektoru.

“Nećemo dopustiti da išta baci tamnu mrlju na ovaj uspjeh”, zaključio je Marošević u svom otvorenom pismu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija