Helez: Naši helikopteri su spremni za akcije, OS BiH pripadaju svima

Helez: Naši helikopteri su spremni za akcije, OS BiH pripadaju svima


Helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremni su za akcije gašenja požara iz zraka i mogu djelovati čim Ministarstvo sigurnosti BiH dostavi zahtjev, a Predsjedništvo BiH odobri njihovo angažiranje, izjavio je ministar obrane BiH Zukan Helez.

Potaknut zahtjevom iz Republike Srpske za upotrebu helikoptera iz susjedne Srbije za gašenje požara u području Trebinja, Helez je naglasio da je nekorektno tražiti pomoć susjeda kada su na raspolaganju vlastiti resursi.

“Sukladno Okvirnom zakonu o zaštiti i spašavanju u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, Oružane snage BiH imaju obvezu pružanja pomoći civilnim organima. Oružane snage naše zemlje imaju na raspolaganju dvije posade i dva helikoptera da se angažiraju na gašenju požara te su u potpunosti spremne da izvrše svoju ustavnu i zakonsku obavezu,” istaknuo je ministar Helez.

Prema Članku 7. Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju, međunarodna pomoć se može tražiti kada se vlastitim snagama ne može adekvatno odgovoriti na nesreću. Helez je dodao: “Očekujem da će nadležni uputiti zahtjev te da će Predsjedništvo BiH odobriti angažovanje resursa OS BiH i time na najbolji način djelovati sa ciljem pružanja potpore našim građanima.”

Ministar je naglasio: “OS BiH raspolažu s dvije posade i dva helikoptera s vitlima i protupožarnim vedrima, kapaciteta od 1.000 litara, te su potpuno spremni za zadaće gašenja požara. Oružane snage BiH pripadaju svima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i svakom drugom građaninu Bosne i Hercegovine podjednako i spremne su da im služe.”

Prema proceduri, građani ugroženi prirodnim nepogodama trebaju se obratiti lokalnim centrima civilne zaštite, koji dalje prosljeđuju zahtjev Centru za krizne situacije Ministarstva sigurnosti BiH. Ministarstvo sigurnosti potom kontaktira Ministarstvo obrane BiH radi angažiranja resursa Oružanih snaga BiH, za što je potrebno odobrenje Predsjedništva BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija