Borba za direktora SIPA-e: Ćulum i Radinković u fokusu

Borba za direktora SIPA-e: Ćulum i Radinković u fokusu


Svi kandidati koji su se prijavili za poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su prošli prvu fazu selekcije, potvrdio je Nezavisni odbor nakon sjednice održane u ponedjeljak.

Imena kandidata su još uvijek tajna, ali se zna da su svi prijavljeni iz reda Srba.

Prema nezvaničnim informacijama koje je dobila Patria, dva najozbiljnija kandidata za mandat direktora SIPA-e su aktuelni direktor Darko Ćulum i načelnik Uprave policije Doboj MUP RS, Slobodan Radinković. Jedan od njih dvojice će najvjerovatnije dobiti četverogodišnji mandat na čelu SIPA-e.

Neki izvori tvrde da su u lobiranje za izbor direktora SIPA-e uključene i određene strukture iz Srbije, zbog važnosti ove policijske agencije u borbi protiv organiziranog kriminala i trgovine drogom, u čijim lancima često učestvuju i srbijanski državljani.

Otežavajući faktor za Ćuluma je bijeg njegovog zamjenika Zorana Galića, koji je izbjegao hapšenje zbog korupcije i primanja mita. Galić je ilegalno prešao granicu i nalazi se u Hrvatskoj. Iako je akcija hapšenja bila planirana u tajnosti, Galić je saznao za nju dan prije i najavio da neće biti na poslu zbog odlaska na liječenje u Hrvatsku, što je potvrdio i Ćulum.

Osim Ćuluma i Radinkovića, prijave su poslali još pet kandidata iz nekoliko policijskih agencija. Nakon završetka potrebnih provjera, Nezavisni odbor će zakazati intervjue sa kandidatima i dostaviti rang-listu pet najuspješnijih kandidata ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, koji će Vijeću ministara BiH predložiti jednog kandidata za direktora SIPA-e.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija