Ekstremni toplotni talasi posljedica ljudskog djelovanja, upozorava klimatolog

Ekstremni toplotni talasi posljedica ljudskog djelovanja, upozorava klimatolog


Klimatolog Vladimir Đurđević s Fizičkog fakulteta u Beogradu ističe da su ljudi glavni krivci za sve češće i intenzivnije toplotne talase zbog kontinuiranog ispuštanja ugljen-dioksida u atmosferu posljednjih 150 godina.

Đurđević je u intervjuu za subotički portal Magločistač objasnio kako se klima drastično promijenila u posljednjih 50-60 godina.

“I prije smo imali perioda visokih temperatura, ali broj toplotnih talasa bio je manji od jednog godišnje. Danas, međutim, imamo i do četiri toplotna talasa tokom ljeta, koji traju duže nego ranije”, rekao je Đurđević, dodajući da se prijatna ljeta poput onih iz 1970-ih i 1980-ih više nikada neće ponoviti.

Đurđević ističe da, iako je ovaj proces nepovratan, može se zaustaviti ako se počne s globalnom primjenom Pariskog sporazuma o klimi.

Ovaj sporazum zahtijeva da se do 2050. godine zaustavi dodavanje ugljen-dioksida u atmosferu i sagorijevanje fosilnih goriva. Cilj je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

“Postoji kapacitet da se na toj granici prilagodimo i promijenimo naše živote tako da trpimo manje posljedica. Ako to ne poštujemo, prilagođavanje će biti jako zahtjevno i skupo za našu državu, što će uticati na život ljudi, poljoprivredu, ekonomiju i sve ostalo”, naglasio je Đurđević.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada se svijet suočava s rastućim izazovima ekstremnih vremenskih uslova, naglašavajući hitnu potrebu za globalnom akcijom u borbi protiv klimatskih promjena.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija