Lejla Fazlagić se vraća u BiH: Ukinuta crvena potjernica, određen kućni pritvor

Lejla Fazlagić se vraća u BiH: Ukinuta crvena potjernica, određen kućni pritvor


Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Lejla Fazlagić, koja je osam godina bila u bjekstvu, uskoro se vraća u Bosnu i Hercegovinu.

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je crvenu Interpolovu potjernicu protiv nje, a umjesto pritvora određen joj je kućni pritvor.

Fazlagić je godinama živjela u Hrvatskoj, gdje su vlasti odbijale njeno izručenje BiH. Prije dvadesetak dana, Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je pritvor Lejli Fazlagić na prijedlog njene odbrane, što je omogućilo ukidanje crvene potjernice.

U novembru 2016. godine raspisana je potjernica protiv Lejle Fazlagić, a optužnica je podignuta 2018. godine nakon njenog ispitivanja u Rijeci. Fazlagić je optužena da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe predvođene Alijom Delimustafićem. Prema navodima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, grupa je u fingiranim sudskim postupcima prepisivala nekretnine sa umrlih na članove grupe i rodbinu, a zatim ih prodavala trećim osobama, čime su stekli protupravnu imovinsku korist veću od 10 miliona maraka.

Zbog njene nedostupnosti bh. pravosuđu, predmet protiv Lejle Fazlagić je razdvojen od ostalih optuženih u slučaju Pravda, uključujući Aliju Delimustafića i druge.

Njen povratak u BiH i određivanje kućnog pritvora predstavlja novi razvoj u ovom višegodišnjem pravosudnom procesu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija