Ambasada Rusija kaže da je prijetnje PIC-ova najava da će štititi BiH

Ambasada Rusija kaže da je prijetnje PIC-ova najava da će štititi BiH


Ambasada Rusije u BiH reagovala je na saopćenje Upravnog odbora PIC-a koji je jučer osudio objavu “izbornog zakona RS”.

Upravni odbor PIC-a jučer je jasno naglasio kako će oni štititi suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Јoš jedanput naglašavamo da je licemjerno kriviti nekoga za kršenje Dejtona ako sam nosiš teret krivice – naveli su oni u odgovoru za Srnu, te dodali da priznanje Christiana Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika od ambasadora Upravnog odbora PIC-a predstavlja grubo kršenje mirovnog sporazuma:

“U izjavi ambasadora UO PIC-a se kaže da niko od lokalnih i međunarodnih aktera ne prijeti Republici Srpskoj. A, brojne sankcije – zar nisu to prijetnje? A, zastrašivanja i ucjene, koje se ponavljaju, kao i ekonomski pritisak – zar nisu to prijetnje? A, pokušaji organizacije ‘obojene revolucije’ – zar nisu to prijetnje?

Evo elokventne rečenice iz teksta izjave: Međunarodna zajednica ima sve neophodne alate za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera zemlje – možda putem etničkih čišćenja? Ili, možda, putem otvaranja BiH za nekontrolisanu migraciju.

Po svemu sudeći, istakli su iz Ambasade Rusije, planirano je da suverenitet i teritorijalni integritet štite posredstvom Ustavnog suda, Suda BiH, Tužilaštva i drugih agencija za sprovođenje zakona.

“Kancelarija visokog predstavnika tvrdi da je napisala više od 300 zakona za evropske integracije BiH. Ti zakoni su usvojeni posredstvom Parlamentarne skupštine BiH. Logično je pretpostaviti da je i parlament korišten kao ‘instrument’.

Ako međunarodna zajednica koristi najviša državna tijela kao ‘instrument’, onda o kakvom suverenitetu BiH se radi uopće? Međutim, apsolutno je jasno da upravo takav ‘suverenitet’ odgovara interesima protektoratske neokolonijalističke ‘međunarodne zajednice”, poručili su iz Ambasade Rusije u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija