Vedad Deljković o parkiranju u Starom Gradu: Zloupotrebljavaju se redovne aktivnosti MUP-a KS, sprječavamo povlašteno korištenje parkinga

Vedad Deljković o parkiranju u Starom Gradu: Zloupotrebljavaju se redovne aktivnosti MUP-a KS, sprječavamo povlašteno korištenje parkinga


Općinsko vijeće Stari Grad donijelo je odluku o novim tarifama i zonama parkiranja u ovoj sarajevskoj općini.

Tako će od 1. augusta važiti dnevna parking tarifa u prvoj zoni košta 3 KM, u drugoj zoni je 2,50 KM, u trećoj 1,50 i u četvrtoj 1 KM. Mjesečni najam rezervisanog parking mjesta u prvoj zoni je 500 KM, u drugoj 250 KM, u trećoj 150 i 100 KM u četvrtoj zoni.

U Starom Gradu od 1. augusta nove, skuplje cijene parkiranja

Mjesečna parking karta u sve četiri zone je 100 KM. Mjesečna parking karta važi samo za ulične parkinge i ne može se kupiti za parkirališta koja su pod rampom, osim u izuzetnim slučajevima što se utvrđuje posebnom odlukom Nadzornog odbora.

Pravo na mjesečni najam rezervisanog parking mjesta i mjesečnu parking kartu imaju fizička lica sa boravištem u općini Stari Grad kao i pravna lica, odnosno firme ili poslovne jedinice.

Iz SDA Stari Grad su kritikovali ovu odluku, a svoje kritike su uputili i pripadnicima MUP-a KS jer pišu kazne za nepropisno parkiranje.

SDA Stari Grad kritikuje načelnika Čengića zbog cijena parkinga, ali i zloupotrebe službenog vozila

Posljednju u nizu reakcija dao je i vijećnik OV Stari Grad Vedad Deljković.

Deljković, koji je jedan od savjetnika načelnika Irfana Čengića, kaže da su se pojavile dezinformacije u vezi s cjenama parkin mjesta, te da zapravo oni sprječavaju povlašteno parkiranje u Starom Gradu.

“Važno je istaknuti da su tvrdnje o nepovoljnom položaju građana Općine Stari Grad neistinite. Naš jedini cilj u aktivnostima uređenja parkiranja je omogućiti SVIM građanima jednake uslove za pristup parking mjestima. Dosadašnje aktivnosti su usmjerene prema stvaranju transparentnog sistema dodjele parkinga, suprotno prethodnoj praksi gdje su pojedinci povlašteno koristili ta mjesta po simboličnim cijenama, često se bogateći na račun drugih građana i Budžeta Općine, iznajmljujući dodjeljene parkinge trećim licima, po daleko većim cijenama od cijena koje su plaćali Općini, kaže Deljković.

Deljković se osvrnuo i na to što je SDA kritikovala MUP KS i pisanje kazni za nepropisno parkirana vozila.

“Evidentiranje prekršajnih naloga i naplaćivanje kazni od strane MUP-a KS nije u našoj nadležnosti te se ne može povezati s našim odlukama o dodjeli parkinga, s obzirom na to da parking mjesta predviđena Elaboratom na terenu još nisu označena, te policija još uvijek nema podatke koje su to lokacije kako bi evidentirali eventualne prekršaje i naplaćivali kazne, govori Deljković.

Dodaje da je pisanje kazni nepropisno parkiranim vozilima, zapravo, redovne aktivnosti MUP-a KS.

“Redovne aktivnosti MUP-a KS, koje se provode zbog nepropisnog parkiranja sada se zloupotrebljavaju i pokušavaju prikazati kao aktivnosti uzrokovane Odlukom o utvrđivanju naknada za dodjeljivanje parking mjesta. Naglašavamo da dodjela parking mjesta slijedi stručni elaborat Saobraćajnog fakulteta, usmjeren na lokacije koje stručno zadovoljavaju uvjete, a ne na lokacije ispred privatnih domova u mahalama, kako se neistinito prikazuje”, poručuje Deljković.

Na kraju se osvrnuo i da prijašnje vlasnike općinskih parkinga koji su prostore dobijali po niskim cijenama.

“Svi dosadašnji parkinzi kojima upravlja KJKP “Rad” d.o.o. na području općine Stari Grad će nastaviti sa radom na isti način, dok su parkinzi koje će dodijeliti JKP “OSG” d.o.o. oni koje su do sada koristili privatnici po nerealno niskim cijenama i koji su bili dodijeljivani u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Uvođenjem ovih promjena, svim građanima osiguravamo jednaka pravila i uslove i sprječavamo povlašteno korištenje parkinga od strane pojedinih pojedinaca na štetu i na račun drugih građana”, zaključio je Deljković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija