Nekadašnje i sadašnje cijene osnovnih namirnica u BiH: Danas dostižu nove rekorde

Nekadašnje i sadašnje cijene osnovnih namirnica u BiH: Danas dostižu nove rekorde


U Bosni i Hercegovini, kao i u mnogim zemljama širom svijeta, pojam “dobrog života” često je povezan s ekonomskim faktorima. Ranije, sa sto maraka, građani su mogli imati pristojan životni standard.

Cijene osnovnih životnih namirnica bile su niže, a troškovi stanovanja i svakodnevnih potrepština manji.

Na primjer, 2001. godine, pašteta je koštala simboličnih 0,65 KM. Danas, isti proizvod gotovo dvostruko više košta, oko 1,30 KM. Sličan trend je i kod Persil deterdženta, čiji je trošak porastao s 8,19 KM na oko 16,38 KM za pakovanje od 3 kg.

Ulje je nekada bilo dostupno po cijeni od 1,43 KM po litru, a sada se prodaje za oko 2,86 KM.

Cijena pilećeg mesa skočila je s 3,83 KM po kilogramu 2001. godine na oko 7,66 KM danas. Argeta pašteta, sudžuka i jogurt u čašici također su doživjeli značajan rast cijena, što stvara izazove za potrošače.

Čak se i hljeb u marketima rijetko gdje može naći po cijeni od 2 KM. S obzirom na razne vrste peciva, ražov, crni, bijeli, heljdin i slično, hljeb je okvirno oko 2,20 KM, a nerijetko cijena je čak i do 2,5 KM.

Za jednu konvertibilnu marku nekada se mogla popiti kafu u glavnom gradu BiH u gotovo svakom ugostiteljskom objektu, sada je to pretežno dvije KM. Neki sladoledi ili čokolade su se mogli kupiti za samo jednu KM, dok je sada njihova cijena dvije marke i više.

Čini se da danas rast cijena životnih namirnica ne prestaje rasti u Bosni i Hercegovini.

Naime, porodica sa prosječnim izvorom prihoda teško da nakon što plati sve režije, može sebi priuštiti više od osnovnih životnih namirnica kako bi ‘pregurali’ mjesec, jer u većim lancima trgovina cijene namirnica variraju svakodnevno.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija