Nakon 60 godina: Popis poljoprivrede u BiH sljedeće godine

Nakon 60 godina: Popis poljoprivrede u BiH sljedeće godine


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Akcijski plan za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u BiH za period 2023. – 2026. godine.

Plan je pripremila interresorna radna skupina koja je ranije imenovana za ovaj zadatak.

Popis poljoprivrede na terenu planiran je od 1. oktobra do 15. decembra 2025. godine. Ovaj popis bit će proveden u skladu s međunarodnim statističkim standardima i metodologijom Europske unije, što će omogućiti Bosni i Hercegovini da ispuni jednu od prioritetnih obveza u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja na putu ka Europskoj uniji.

Provedbom ovog popisa Bosna i Hercegovina će prvi put nakon više od 60 godina osigurati kvalitetne podatke koji će biti ključni za analizu stanja i potencijala sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ovi podaci će također služiti kao osnova za strateško planiranje razvoja poljoprivrednog sektora.

Agencija za statistiku BiH je dužna Vijeću ministara BiH u roku od 30 dana dostaviti prijedlog odluke o formiranju centralnog popisnog biroa. Ovaj biro će biti odgovoran za organizaciju, koordinaciju i praćenje svih aktivnosti vezanih uz pripremu i provedbu popisa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija