Je li se tragedija u Velikoj mogla spriječiti: Gdje su bili spasioci?

Je li se tragedija u Velikoj mogla spriječiti: Gdje su bili spasioci?


Vijest o utapanju 12-godišnjaka na bazenima u Velikoj šokirala je javnost. Dječak, koji je na bazene došao u sklopu izleta nogometnog kluba Šokadija iz Strizivojne kod Đakova, utopio se samo pola sata nakon dolaska. Pitanje koje sada svi postavljaju jest: je li se tragedija mogla spriječiti?

Prema riječima svjedoka, trener je dozivao dječaka i tražio ga, a zatim je primijetio tijelo na dnu bazena. Bolničarka koja se slučajno našla na bazenu pokušala je reanimirati dječaka, ali nažalost, svi pokušaji su bili neuspješni. Reanimacija je trajala sat vremena, ali dječaku nije bilo spasa. Policija je nakon uviđaja izjavila da će biti potrebno dodatno istražiti sve okolnosti tragedije, uključujući prisutnost spasilaca u trenutku utapanja.

Ova tragedija ponovno otvara pitanje sigurnosti na bazenima, posebno kada je riječ o prisutnosti obučenih spasilaca. Prema zakonu, svi javni bazeni trebali bi imati licencirane spasioce, ali praksa pokazuje da to često nije slučaj. Mnogi bazeni ne zapošljavaju dovoljno spasilaca, što može dovesti do ovakvih tragičnih incidenata.

Prema važećim propisima, svaki javni bazen mora imati obučene spasioce na dužnosti tokom radnog vremena. Ovi propisi su postavljeni kako bi se osigurala sigurnost svih korisnika bazena. Međutim, provođenje ovih propisa često izostaje, a inspekcije nisu dovoljno učestale da bi se osigurala potpuna usklađenost.

Ovaj tragičan događaj pokazuje potrebu za strožim provođenjem zakona i redovitim inspekcijama kako bi se osigurala prisutnost obučenih spasilaca na svim javnim bazenima. Također, važno je educirati javnost, posebno djecu i mlade, o sigurnosti na vodi.

Tragedija koja je zadesila Ivana U. mogla je biti spriječena boljom organizacijom i većom pažnjom prema sigurnosnim standardima. Ostavlja iza sebe pitanje odgovornosti i nužnost poboljšanja sigurnosnih mjera na bazenima kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija