Radnici na asfaltiranju suočeni s ekstremnim vrućinama: Pod čizmama i do 200 stepeni

Radnici na asfaltiranju suočeni s ekstremnim vrućinama: Pod čizmama i do 200 stepeni


Suočeni s neumoljivim ljetnim vrućinama, radnici angažovani na postavljanju asfalta svjedoče o svakodnevnim izazovima koje donosi rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

Na +40 stepeni Celzijusa, asfalt dodatno grije, stvarajući temperature koje dosežu i do 200 stepeni.

“Navikne se čovjek s godinama na ovo. Postoje mjesta gdje mašina ne može odraditi posao, onda mi reagujemo. I to mora neko da radi,” priča za Večernji list jedan od radnika dok traži hlad na vrelom suncu.

U posljednjih nekoliko dana objavljene su preporuke za ograničenje fizičkog rada na period od 4 do 7 ujutro. Međutim, ove preporuke nisu obavezujuće, pa poslodavci nisu zakonski obavezani da zaustave radnike ako to ne žele.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je prije mjesec dana izdalo preporuke poslodavcima da razmotre mogućnost prekida poslova na otvorenom u razdoblju od 12 do 17 sati te nastavak rada poslije 17 sati.

Prema vremenskoj prognozi, radnici bi mogli osjetiti olakšanje nakon 24. jula, kada se očekuje ozbiljniji pad temperatura. Ipak, već od danas počinje period nestabilnosti, što znači da će ostati vruće, a mogući pljuskovi donijet će dodatni osjećaj sparine.

Iako postoje preporuke za zaštitu radnika, njihova implementacija ovisi o poslodavcima. U stvarnosti, mnogi radnici nastavljaju raditi po ekstremnim uslovima, bez obzira na preporuke i savjete.

Rad na asfaltiranju je težak i zahtjevan, a suočavanje s visokim temperaturama dodatno otežava svakodnevne zadatke. Ipak, radnici nastavljaju raditi, prilagođavajući se uslovima i nalazeći načine da izdrže vrućine koje donosi ljeto.

Dok radnici čekaju pad temperature, svakodnevno se suočavaju s izazovima koje donose ekstremne vrućine, svjedočeći o izdržljivosti i posvećenosti svom poslu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija