Povučeno 5.500 komada opasnih novogodišnjih lampica s tržišta BiH

Povučeno 5.500 komada opasnih novogodišnjih lampica s tržišta BiH


Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine povukla je i uništila 5.498 komada novogodišnjih ukrasnih lampica zbog ozbiljnih sigurnosnih rizika, uključujući mogućnost strujnog udara i požara.

U sklopu kontrole, inspektori su izvršili 15 administrativnih i vizuelnih pregleda svjetlosnih lanaca dostupnih na tržištu.

Uzeti su uzorci 11 različitih modela lampica radi laboratorijskog ispitivanja.

Rezultati su pokazali da 10 od 11 testiranih uzoraka nisu zadovoljili bezbjednosne standarde propisane naredbom o električnoj opremi koja se koristi unutar određenih naponskih granica.

Procjena rizika otkrila je da svih 10 neusklađenih modela svjetlosnih lanaca predstavlja ozbiljan rizik za korisnike. Ovi proizvodi predstavljaju opasnost od strujnog udara i požara, čime ugrožavaju sigurnost potrošača.

Iz Agencije su naglasili da su rezultati nadzora svjetlosnih lanaca ove godine gori nego prošle godine, što je zabrinjavajući trend u pogledu sigurnosti ovih proizvoda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija