Po mjesec čuvao pošiljke kod sebe: Poštar iz Zagreba otpušten zbog pijanstva na poslu

Po mjesec čuvao pošiljke kod sebe: Poštar iz Zagreba otpušten zbog pijanstva na poslu


Radnik Hrvatske pošte (HP) u Zagrebu dobio je otkaz zbog čestog pijanstva na poslu i nepravovremenog uručivanja pošiljaka. Sindikat HP-a usprotivio se odluci, tvrdeći da poslodavac nije uzeo u obzir sve okolnosti, uključujući činjenicu da se poštar liječi od alkoholizma i da je trebalo pružiti podršku njegovom oporavku.

Poštar je nakon otkaza tužio Hrvatsku poštu tražeći poništavanje odluke o otkazu. Kao glavni argument u parnici koristio je protivljenje sindikata, ističući da je “liječen alkoholičar” koji je zatražio priliku za popravak.

“Posrnuo sam i više nisam mogao da stanem nakon jednog pića. Otišao sam 15 dana u bolnicu na liječenje. Sada sam dobro i molim za još jednu priliku”, naveo je poštar u svojoj tužbi.

Sudija je odbacio njegov zahtjev, navodeći da je poštar započeo liječenje tek nakon otkaza u avgustu prošle godine. Kontrola na radnom mjestu u junu prošle godine otkrila je da je poštar imao 1,11 promila alkohola u krvi, a ranije je bio upozoravan zbog neisporučivanja pošiljki i drugih disciplinskih prekršaja.

Hrvatska pošta je u saopštenju navela da su prilikom posljednje kontrole osim alkohola utvrđene i druge ozbiljne nepravilnosti. Više stotina pošiljaka koje je poštar bio zadužen dostaviti kasnilo je više od mjesec dana, a neke su pošiljke bile izgubljene. U jednom slučaju utvrđeno je da je pošiljka koja se vodila kao uručena zapravo bila u njegovoj kući, što sugeriše namjerno prikrivanje propusta.

Sudija je potvrdio da je otkaz bio potpuno zakonit i opravdan, te naložio otpuštenom radniku da nadoknadi 625 eura troškova parničnog postupka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija