U ovom gradu ne znaju za krizu: Iz dana u dan se otvaraju nove fabrike

U ovom gradu ne znaju za krizu: Iz dana u dan se otvaraju nove fabrike


Bosanska Gradiška je postala privlačno odredište za ekonomska ulaganja i život u pograničnom dijelu Bosne i Hercegovine zahvaljujući izgradnji infrastrukture, otvaranju fabrika i pojednostavljenju procedura za obezbjeđenje građevinskih dozvola.

Tokom posljednjih sedam godina, inostrani investitori su uložili 35 miliona eura, što je značajno doprinijelo razvoju ovog kraja.

Najveća agro-industrijska zona izgrađena je u Novoj Topoli, dok se broj malih, srednjih i velikih fabrika konstantno povećava u gradskoj zoni te u selima Lijevča i Potkozarja. Formirani su timovi mladih stručnjaka okupljeni u Razvojnoj agenciji “Raga”, koji su ključni za ekonomski napredak.

Gradonačelnik Zoran Adžić naglašava da su mladi stručnjaci zaslužni za infrastrukturne projekte vrijedne 160 miliona eura, koji su spremni za realizaciju. Prema njegovim riječima, usvajanje Strategije razvoja i fokus na kapitalne investicije prepoznali su partneri iz Evropske unije, odobrivši 25 značajnih projekata. To je promijenilo Gradišku, otvorilo nove perspektive i rezultiralo stalnim povećanjem gradskog budžeta koji ove godine iznosi 46 miliona KM.

Ekonomista i odbornik u gradskoj skupštini, Nenad Adamović, ističe značaj ulaganja u infrastrukturu poslovne zone u Novoj Topoli, što je privuklo domaće i strane investitore. Brza procedura za dobijanje potrebnih dozvola također je značajan faktor. Uprkos evropskoj recesiji, rastu kamatnih stopa i poskupljenju energenata, Gradiška je iskoristila svoju geografsku poziciju i prirodne resurse, posebno u poljoprivredi, preradi drveta i metalskoj industriji, što joj je omogućilo uspješno prilagođavanje ovim izazovima.

Grad na Savi se pozicionirao kao značajan ekonomski centar regiona, a očekuje se još dinamičniji razvoj u narednim godinama



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija