Afera “Peti kat”: SIPA nastavlja istragu, a sudski procesi u tijeku

Afera “Peti kat”: SIPA nastavlja istragu, a sudski procesi u tijeku


SIPA analizira dokumentaciju

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) trenutno analizira ranije izuzetu dokumentaciju vezanu za aferu “Peti kat”. Nakon analize, planiran je radno-konzultativni sastanak istražitelja SIPA-e i Tužiteljstva, potvrdila je Ana Rajič, glasnogovornica Županijskog tužiteljstva Mostar. Inspektori SIPA-e nastavljaju rad na ovom predmetu pod nadzorom Tužiteljstva HNŽ/K.

Pozadina afere

SIPA je izuzela dokumentaciju od Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ, federalnog Ministarstva zdravstva i firme Vitalis, gdje je bio smješten tajni projekt. Više osoba povezano s ovim slučajem već je ispitano. Paralelno s tim, na Općinskom sudu u Mostaru traje proces po tužbi za klevetu Rade Bošnjaka protiv portala Hercegovina.info i autorice članaka.

Tužba za klevetu

Rade Bošnjak potražuje 7000 KM za duševne boli, tvrdeći da mu je oštećen ugled. Afera “Peti kat” je izbila kada je bivša djelatnica ZZO-a u pismu kolegama opisala tajni projekt i grupu “Peti kat” te paralelni zdravstveni informacijski sustav (IZIS). Vinko Kojundžić je izjavio da mu je Bošnjak davao ponude vezane za IZIS, koje je odbio.

Sporost procesuiranja kriminala

U državi koja teži članstvu u EU, kriminal se često sporo procesuira, dok kleveta relativno brzo dolazi na red. Osobe pod istragom često stižu tužiti medije i u nekim slučajevima dobiti sporove prije nego budu uhićene. Kako će se dalje razvijati ovaj slučaj ostaje vidjeti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija