Policajci varali vozače pa zaustavili pogrešnu vozačicu: “Zbog muljanja završili na sudu”

Policajci varali vozače pa zaustavili pogrešnu vozačicu: “Zbog muljanja završili na sudu”


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana, rođenih 1989. i 1991. godine, zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Terete se da su 30. 8. 2023. oko 13:30 na području Zagrebačke županije koristili ovlasti policijskih službenika I. postaje prometne policije Policijske uprave zagrebačke koristili da bi ostvarili nepripadnu materijalnu dobit.

Naime, policajci su neovlašteno napustili područje Policijske postaje Jastrebarsko na kojem su bili raspoređeni, a potom su u I. postaji prometne policije Policijske uprave zagrebačke službeno vozilo s oznakama policije, koje je prije toga zadužio II. okrivljenik, zamijenili sa službenim vozilom bez vidljivih policijskih oznaka koje je u zaduženju imao I. okrivljenik te su se njime odvezli na državnu cestu D-10, na kojoj se u to vrijeme kroz službene evidencije zaduženja nisu mogli locirati.

Zatim su na navedenoj cesti, kod izlaza za Vrbovec, u namjeri da se okoriste zaustavljanjem vozača koji su počinili prekršaj, zaustavili službeno vozilo kojim se koristi USKOK te su od vozačice USKOK-a zatražili prometnu i vozačku dozvolu i priopćili joj da je vozilom upravljala brzinom većom od dopuštene.

Međutim, kad su utvrdili da su zaustavili službeno vozilo USKOK-a te da se u vozilu nalaze dužnosnici Državnog odvjetništva, nisu od nje zatražili plaćanje navodnog prekršaja, već su zatražili broj njezina mobilnog telefona i poručili su joj da će je kontaktirati, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja. Prilikom navodnog službenog postupanja vozačici nisu izdali dokument o počinjenom prekršaju niti su ga stvarno utvrdili.

Opisane aktivnosti okrivljenika pobudile su sumnju u zakonitost njihova postupanja, o čemu je USKOK odmah obavijestio policiju.

Okrivljenici su, radi prikrivanja nezakonitog postupanja u kojem su zatečeni, svojim potpisima ovjerili izvješće o obavljanju službe u kojem je bilo navedeno da su tog dana nadzirali brzinu kretanja vozila u mjestima Jastrebarsko, Donji Desinec i Klinča Sela te podaci vozača prema kojima su postupali, što nije odgovaralo istini.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija