Direktorica Turističke zajednice Grada Mostara: Mi ne znamo koliko imamo turista

Direktorica Turističke zajednice Grada Mostara: Mi ne znamo koliko imamo turista


Turistička zajednica Grada Mostara, nažalost, ne raspolaže s pravim brojkama kada je riječ o turistima koji posjećuju Mostar, potvrdila je to direktorica TZGM Elvira Dilberović tokom press konferencije u Mostaru.

“Svi su fokusirani na brojke kada je riječ o turistima u Mostaru, primjećujemo da turista ima i da je broj u porastu, ali ja moram biti realna i reći da mi ustvari ne znamo koliko imamo turista. Moje kolege iz Turističke zajednice složit će se kada kažem da mi ne možemo govoriti o pravim brojkama jer, nažalost, ne raspolažemo s instrumentima za to,” istaknula je Dilberović.

Kazala je kako Turistička zajednica Grada Mostara ima viziju o uvođenju instrumenta koji bi pokazao koliko turista dolazi u Bosnu i Hercegovinu, a koliko konkretno u Grad Mostar.

“Za brojke koje dolaze u Zavod za statistiku, mi možemo reći da su jedna projekcija koja nije utemeljena na stvarnim faktorima. Ono što je potrebno, to je platforma koja bi povezala sve relevantne državne institucije poput ministarstva, Ureda za strance i Graničnu policiju. Tek s tim svim podacima mi bismo točno znali koliko ljudi dolazi, iz kojih zemalja, koliko ostaju, koliko troše, pa i koliko ostaju u Mostaru i slično,” pojasnila je.

Bez ovakve jedne platforme, naglasila je, ne možemo imati neku posebnu strategiju po pitanju turizma, jer bez nje ne znamo ni što turisti žele niti u kojem smjeru po pitanju turističke ponude treba da idemo.

Dilberović se osvrnula i na vinjete koje je ranije uveo Grad Mostar, kazavši kako Grad trenutno ima problema s pojedincima koji izbjegavaju plaćanje.

“Znate kuda autobusi ulaze, međutim s vremenom neki ‘nadođu’ na prečice i izbjegnu plaćanje vinjeta. Grad Mostar zna za to i u saradnji s UNESCO-om kupili su kamere koje će se postaviti na prilaze gdje ulaze bez vinjete. Tako da će se i u tome stati u kraj,” kazala je.

Dilberović je istaknula da su vinjete značajni prihodi koje treba u izvjesnom razdoblju preusmjeriti na Turističku zajednicu Grada Mostara. Naglasila je da je Turistička zajednica neprofitna organizacija koja nije na budžetu te da su svi njihovi projekti fokusirani na razvijanje turističke infrastrukture i vizije Grada Mostara.

Dotakla se i PASS kartica, kazavši kako je Grad Mostar odradio dobar posao, ali da tu ima još dosta prostora za napredak.

“Priča je to koja postoji već godinu dana, a koju sam ja preuzela po dolasku na poziciju. U pregovorima s Gradom uputili smo inicijativu da u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Mostara preuzmemo svu odgovornost za PASS kartice. Sazvali smo na sastanak sve sudionike koji nude svoj sadržaj na PASS kartici i u dobrom postotku smo proširili sadržaj i učinili ga atraktivnijim,” objasnila je.

Istaknula je da će, kada Turistička zajednica preuzme odgovornost, PASS kartica biti spremna za prodaju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija