KCUS će primiti pacijente iz Gaze: Naša ljudska, profesionalna i moralna obaveza

KCUS će primiti pacijente iz Gaze: Naša ljudska, profesionalna i moralna obaveza


Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uskoro će pružati medicinsku pomoć pacijentima iz Gaze.

Tim povodom, obratili su se vršiteljica dužnosti generalne direktorice Hajrija Maksić i vršitelj dužnosti direktora Discipline za nauku i nastavu Sanko Pandur.

KCUS je dobio poziv od resornih ministarstava Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva zdravlja, uz posredstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

“KCUS raspolaže kapacitetima i spreman je prihvatiti pacijente iz Gaze svih uzrasta, uključujući i pedijatrijsku populaciju. Po prijemu će biti izvršena trijaža, dijagnostika i hospitalizacija pacijenata na odgovarajuće klinike, jer još nemamo informacije o vrsti i težini povreda,” izjavila je Maksić.

Timovi medicinskog i nemedicinskog osoblja već su u formiranju i spremni su za rad sa ranjenicima iz Gaze. Maksić je naglasila da zaposlenici KCUS-a imaju iskustva s ratnim povredama, te da je pružanje pomoći pacijentima iz Gaze njihova ljudska i profesionalna obaveza.

“Bosna i Hercegovina suosjeća sa narodom Palestine, jer mnogi naši sugrađani su preživjeli zahvaljujući pomoći drugih zemalja tokom rata,” dodala je Maksić.

Pandur je istaknuo da će se kasnije, po prijemu pacijenata, saznati tačan broj pacijenata i priroda njihovih povreda. Također, naglasio je da će ovaj humanitarni angažman zahtijevati široku društvenu akciju kako bi se obavio na pravi način, što smatraju svojom ljudskom, profesionalnom i moralnom obavezom.

Naglašeno je i da prihvatanje pacijenata iz Gaze neće utjecati na pružanje usluga pacijentima iz BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija