Policijski stručnjak savjetuje da ne objavljujete slike djece sa mora, ljetovanja i zimovanja

Policijski stručnjak savjetuje da ne objavljujete slike djece sa mora, ljetovanja i zimovanja


Policijski stručnjaci iz cijele zemlje apeliraju na roditelje da budu oprezni prilikom dijeljenja fotografija svoje djece na društvenim mrežama. Prema njihovim riječima, objavljivanje slika djece može imati ozbiljne posljedice po njihovu sigurnost i privatnost.

Stručnjaci savjetuju da profile na društvenim mrežama na kojima objavljujete fotografije svoje djece i najmlađih ne ostavljate “otvorenima” za javnost.

Tako je inspektor u Jedinici za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske, Darko Vukić poslao upozorenje svim roditeljima koji objavljuju slike svojih mališana sa ljetovanja ili zimovanja.

“Mi ne možemo roditelje natjerati da fotografije sa mora, ljetovanja i zimovanja, ne objavljuju ali ono što savjetujemo jeste svakako da te stvari ne čine. Posebno kada ostave profil otvoren, profil koji može svako da vidi.

Nisu rijetki slučajevi da smo kod lica, izvršilaca krivičnih djela, pronalazili materijal koji su oni preuzimali sa drugih, otvorenih profila. Da li sve sa ciljem kreiranja svojih profila, da li sa ciljem zadovoljenja svog određenog izopačenog nagona ili sa ciljem trgovine takvim materijalom.” – izjavio je Darko Vukić inspektor u Jedinici za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske

“Ne zatvarajmo oči, zaštitimo djecu na internetu”

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli m:tel (@mtelbh)

Policija također savjetuje roditelje da budu svjesni tko može vidjeti njihove objave i da budu oprezni s prihvaćanjem zahtjeva za prijateljstvo od nepoznatih osoba. “Važno je da zaštitimo našu djecu u digitalnom svijetu jednako kao što bismo to učinili u stvarnom životu,” zaključuju stručnjaci.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija