Džaferović: Vijeće ministara snosi odgovornost za neusvajanje Liste reformi

Džaferović: Vijeće ministara snosi odgovornost za neusvajanje Liste reformi


Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, odgovorio je na optužbe iz stranaka vlasti koje za neusvajanje Liste reformi vezane za Plan rasta krive SDA.

Džaferović je istakao da Vijeće ministara snosi isključivu odgovornost za neispunjenje ove obaveze.

“Vijeće ministara ne može izbjeći vlastitu odgovornost za neusvajanje Liste reformi. Nepostojanje konsenzusa unutar radne grupe ne oslobađa ih ustavne i zakonske obaveze,” poručio je Džaferović.

Džaferović je izrazio nerazumijevanje zašto vladajuće političke stranke nisu sazvale sjednicu na kojoj bi se mogao usvojiti dokument.

“Ako postoji saglasnost oko Liste reformi među vladajućim političkim strankama, čiji kadrovi čine Vijeće ministara, mogli su održati sjednicu, donijeti odluku i preuzeti odgovornost. Umjesto toga, lakše je optuživati SDA kao opozicionu stranku i time izbjegavati vlastitu odgovornost,” dodao je.

Na kraju, Džaferović je ponovio kako je odgovornost za neusvajanje Liste reformi na Vijeću ministara. “Premijeri kantona iz SDA su iznijeli stav koji je logičan i odgovara zahtjevima Evropske komisije.Međutim, ponavljam, odgovornost je na Vijeću ministara,” zaključio je Džaferović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija