Foto: Youtube
Senad Hadžifejzović ne promoviše lažne lijekove po Facebook-u

Senad Hadžifejzović ne promoviše lažne lijekove po Facebook-u


“Deepfake” snimak u kojem Senad Hadžifejzović navodno promoviše lijek protiv prostatitisa dijeli se Facebookom.

Na Facebook stranici Medical 5, 9. jula 2024. godine objavljen je videosnimak s novinarom Senadom Hadžifejzovićem u kojem se promoviše lijek protiv prostatitisa.

U videosnimku koji traje 2:41 minuta Hadžifejzović navodno govori da je novinarska istraga otkrila da su “velike farmaceutske korporacije” skrivale efikasan lijek protiv prostatitisa. On takođe navodno priznaje da je i sam obolio od prostatitisa i da ga je izliječio upotrebom ovog “lijeka”.

Klik na link “Saznajte više” u objavi vodi na stranicu na kojoj je formular za narudžbu proizvoda pod imenom Prostanom po cijeni od 29 KM.

Videosnimak je do vremena pisanja ove analize ostvario 282.000 pregleda i 2.100 reakcija. Podijeljen je 248 puta.

Prevare putem Facebook-a

Analizirani videosnimak nije autentičan. Radi se o “deepfake” snimku koji je nastao uz upotrebu vještačke inteligencije. Takvi snimci su umjetno, mašinski kreiran video ili audio sadržaj u kojem su osobama izmijenjeni lice, glas ili tijelo, pa se čini da izgovaraju određene riječi ili obavljaju druge aktivnosti koje zapravo nisu izveli.

Hadžifejzović je urednik i voditelj emisije “Centralni dnevnik” koja se emituje na televiziji Face TV. Na stranici ove televizije dostupne su emisije od 2018. godine. Snimak iz analizirane objave preuzet je iz jedne od njih budući da je Hadžifejzović u nekoliko navrata nosio istu odjeću kao na snimku.

Ako se analizirani videosnimak pažljivije pogleda, vidljivo je da Hadžifejzovićevi pokreti usana ne odgovaraju riječima koje on navodno izgovara.

O “deepfake” snimcima u kojima je Senad Hadžifejzović navodno promovisao proizvode protiv visokog pritiska i hemoroida Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 10. oktobra 2023. godine, koju možete čitati na linku ovdje. Meta sličnih zloupotreba bile su i druge poznate ličnosti, o čemu smo pisali u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4).

Podaci na Facebook stranici na kojoj je objavljen analizirani videosnimak ukazuju na to da ona nije kredibilan izvor. Riječ je o anonimnoj stranici koja je kreirana 27. juna 2024. godine. Stranica ima dvoje administratora/ki u Americi, prema podacima iz sekcije “Transparentnost stranice”. Na stranici nema nikakvih kontakt-podataka. Do vremena pisanja ove analize stranica je imala 37 pratitelja/ki. Analizirani videosnimak moguće je pronaći u “Biblioteci oglasa” ove stranice.

Prostanom nije na listi lijekova koje je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila za promet.

Shodno navedenim činjenicama, objavu “deepfake” snimka u kojem je lik Senada Hadžifejzovića iskorišten za promociju proizvoda Prostanom kao lijeka protiv prostatitisa ocjenjujemo kao lažnu vijest piše Raskrinkavanje



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija