Sarajevo razmatra uvođenje komunalne policije zbog ozbiljnog problema sa bacanjem smeća

Sarajevo razmatra uvođenje komunalne policije zbog ozbiljnog problema sa bacanjem smeća


Sarajevo, usprkos svom turističkom vrhuncu i brojnim događanjima, suočava se s ozbiljnim problemima u održavanju čistoće.

Građani su sve češće zabrinuti zbog čistoće u gradu, a mišljenja su podijeljena. Dok neki ističu da bi grad mogao biti čišći i da bi nadležni trebali učiniti više, drugi napominju da i građani trebaju biti odgovorniji.

“Grad nije dovoljno čist. Do gradske čistoće je najviše, pa onda i na nama građanima koji ne vodimo računa,” navode neki od stanovnika za N1.

Ferhadija, najprometnija pješačka ulica, suočava se s problemom čistoće, posebno navečer kada se otpad često mora odlagati pored kanti koje su već do vrha pune.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad, objašnjava da komunalno preduzeće ima kapacitet i opremu za održavanje čistoće: “Kamioni komunalnog preduzeća RAD iza 24h dolaze i kupe taj otpad i otprilike nekad ujutru oko pola 6. U toku dana, u dvije smjene, na području te pješačke zone isključivo, angažovano je 12 ljudi koji servisiraju te korpice.”

Međutim, iako mehanizacija i ljudstvo nisu problem, građani su i dalje nezadovoljni. Iz resornog ministarstva napominju da se situacija poboljšava, ali najavljuju moguće uvođenje komunalne policije.

Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede KS, ističe: “Ukoliko naše akcije čišćenja, stalni pozivi na održavanje opšte, javne čistoće na kvalitetnom nivou ne urode plodom u obimu i u količinama koje mi želimo, morat ćemo donijeti mjere. Već duže vremena se unutar kantonalne administracije priča o tzv. komunalnoj policiji. Zakonsko rješenje je pripremljeno i ono će uskoro ići na vladu i na skupštinu.”

Pitanje je hoće li komunalna policija biti dobra u rješavanju problema nesavjesnih građana i radnika. Dok neki vjeruju da će to pomoći, drugi smatraju da je ključ u promjeni svijesti i odgovornosti svih članova zajednice.

Bez obzira na to, jasno je da će i dalje biti potrebe za boljim rješenjima kako bi Sarajevo moglo ponuditi čist i ugodan ambijent svim svojim posjetiteljima i stanovnicima.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija