Helez zaključio: Očigledno možemo naprijed samo kada SDA nije dio vlasti

Helez zaključio: Očigledno možemo naprijed samo kada SDA nije dio vlasti


Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, oštro je kritikovao SDA zbog blokade koja je dovela do gubitka milionskih sredstava EU.

Helez je izjavio: “Spremni su zapaliti sve da bi bili kraljevi, pa makar i pepela!”, osvrćući se na propast milionskih sredstava EU zbog blokade četiri kantona.

U svojoj izjavi, Helez je istakao da je novi saziv Vijeća ministara BiH, u kojem on obnaša funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministra odbrane, postigao više u približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji za godinu dana nego prethodna vlast za 10 godina. Helez je dodao da je ključna razlika između nove vlasti i prethodnih u tome što u sadašnjoj vlasti nema kadrova SDA.

Helez je posebno kritički govorio o Mehanizmu koordinacije, koji je, prema njegovim riječima, omogućio blokiranje europskog puta nižim nivoima vlasti. “Kretenski i antidržavni Mehanizam koordinacije, koji je SDA potpisala s HDZ-om 2016. godine, omogućava blokiranje europskog puta BiH. Očigledno možemo naprijed samo kada SDA nije dio vlasti,” naglasio je Helez.

Helez je izrazio razočaranje što je SDA iskoristila Mehanizam koordinacije za blokiranje europskog puta BiH, uskrativši građanima 70 miliona eura bespovratnih sredstava za infrastrukturu. On je također ukazao na dug historijat SDA u donošenju odluka koje su, kako tvrdi, štetne za Bosnu i Hercegovinu, uključujući potpisivanje Daytonskog sporazuma i miniranje revizije tužbe protiv Srbije.

“SDA-ovi premijeri su upravo građanima koji su ih birali uskratili milionska ulaganja u infrastrukturu,” zaključio je Helez, napominjući da su kantoni koji su blokirali Plan rasta među najsiromašnijima u zemlji. Helez je SDA-ovo opravdanje za blokadu nazvao populizmom i zamajavanjem javnosti, postavljajući pitanje: “Gospodo iz SDA, koliko se puta država Bosna i Hercegovina spominje u antidržavnom Mehanizmu koordinacije koji ste potpisali sa HDZ-om?”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija