Tri kantona blokiraju projekat gasovoda Južna interkonekcija

Tri kantona blokiraju projekat gasovoda Južna interkonekcija


Tri kantona – Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Livanjski – nisu dala urbanističku saglasnost za projekat gasovoda Južna interkonekcija, potvrdili su za Klix.ba.

Prema informacijama iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, BH-Gas je podnio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti u junu 2021. godine. Međutim, u maju 2024. godine, Federalno ministarstvo je odbilo zahtjev, uz obrazloženje da planirana gradnja nije usklađena sa prostorno-planskom dokumentacijom Zapadnohercegovačkog kantona i Kantona 10-Livno, te da nije obuhvaćena Prostornim planom Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zapadnohercegovački kanton je naveo neusklađenost trase sa prostorno-planskom dokumentacijom Grada Široki Brijeg kao razlog, dok je Livanjski kanton istakao da Idejni projekat nije predvidio odvojak za Livno i Glamoč.

Srednjobosanski kanton, kroz koji također prolazi gasovod, dao je pozitivno mišljenje.

“BH-Gas je prethodno, u fazi izrade Idejnog projekta tokom 2021. i 2022. godine, već obezbijedio prethodne saglasnosti na Idejni projekat gasovoda od strane svih gradova/općina kroz koje gasovod prolazi, pojedinačno: Mostar, Široki Brijeg, Posušje, Grude, Kupres, Tomislavgrad, Bugojno i Novi Travnik. Idejnim projektom je obuhvaćen odvojak za Mostar, a kada je riječ o odvojku za Livno, kao i odvojcima za druge centre potrošnje za koje je iskazan interes, planirano je da se Glavnim projektom gasovoda obuhvate odvojci uz saglasnost Vlade Federacije BiH, kojom prilikom bi se izvršila i dopuna urbanističke saglasnosti”, izjavili su iz kompanije BH-Gas za Klix.ba.

Također, BH-Gas je tokom izrade Idejnog projekta gasovoda, zajedno sa konsultantima, uključio sve nadležne institucije kantona i lokalne zajednice, omogućivši dostavu komentara na trasu gasovoda i projekat u cjelini. “Svi dobijeni komentari su uzeti u obzir, te je na osnovu finalne verzije trase prema Idejnom projektu obezbijeđena pravosnažna Okolinska dozvola”, dodali su iz BH-Gasa.

Iz ove kompanije naglašavaju strateški značaj projekta i hitnost njegove realizacije zbog situacije sa snabdijevanjem regije i Evrope prirodnim gasom. Očekuju da će se prevazići postojeće prepreke kako bi se prešlo u naredne faze implementacije.

Podsjetimo, lider HDZ-a Dragan Čović je označen kao glavni kočničar projekta Južna interkonekcija. Sjedinjene Američke Države su ga upozorile da će biti odgovoran ako projekat propadne. Ambasador Michael Murphy je pozvao Čovića da se “skloni” s projekta, naglasivši kako ima “lične interese”. Čović ne dozvoljava početak projekta bez osnivanja novog preduzeća sa sjedištem u Hercegovini.

Federalne vlasti su nedavno formirale radnu grupu za pronalazak rješenja za projekat Južne interkonekcije, potvrdili su iz Ministarstva energetike FBiH. Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je u junu odbila prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji, uprkos apelima federalnog premijera Nermina Nikšića. Vladajuća koalicija još uvijek nije pronašla zajednički jezik za realizaciju ovog strateški važnog projekta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija