Foto: Youtube
Građani Tuzle nemaju pravo da biraju svoje članove na mjesnim odborima

Građani Tuzle nemaju pravo da biraju svoje članove na mjesnim odborima


Tuzla je trenutno jedinstven grad u Bosni i Hercegovini jer članovi Gradskog vijeća građanima uskraćuju demokratsko pravo da biraju ili budu birani za članove savjeta mjesnih zajednica. Na takav način jasno se krši Statut grada, a odgovorni ne mogu biti pravno sankcionisani jer mehanizam za to nije uspostavljen.

Iako je Tuzla zvanično postala grad u oktobru 2014., Statut je dobila tek sedam godina kasnije, a po njegovom usvajanju rečeno je da će izbori za članove savjeta mjesnih zajednica biti održani u roku od šest mjeseci. Međutim, oni do danas nisu provedeni, čime Gradsko vijeće Tuzle nedvosmisleno krši Statut i svoje građane diskriminiše, uskraćujući im demokratsko pravo.

Tri godine kasnije građani su posredstvom aktivista odlučili stvari uzeti u svoje ruke. Naime, pripadnici tri mjesne zajednice već su kreirali građanske inicijative, potkrijepljene odgovarajućim brojem potpisa, kojima od Gradskog vijeća Tuzle zahtjevaju usvajanje odluke o načinu provođenja izbora za članove savjeta mjesnih zajednica.

Rijedak slučaj u BiH: Predstavnici grada i građani na istom mjestu

Sve se realizira posredstvom Udruženja Front slobode, a koje je unazad skoro dvije godine organiziralo 18 zborova, kao jedinstvenih događaja za vrijeme kojih su uspjeli na jedno mjesto dovesti građane te predstavnike Gradske uprave Tuzle. Pored komunalnih problema, građani su često isticali nefunkcionalne savjete mjesnih zajednica koje u većini slučajeva ne služe svojoj svrsi.

“Izbori u mjesnim zajednicama nikada nisu bili direktna tema naših zborova, ali su je kao veoma značajnom navodili građani, koji su ukazivali na to da posredstvom svojih savjeta ne mogu riješiti probleme. Mi smo došli do zaključka da bi svi imali benefite od funkcionalnih savjeta čiji članovi moraju biti birani putem demokratskih izbora”, kaže u razgovoru za Klix.ba član projektnog tima Fronta slobode Josip Ventić.

Kroz organizirane zborove, Front slobode je obuhvatio 25 gradskih i prigradskih mjesnih zajednica, za vrijeme kojih se moglo zaključiti da su građani izgubili povjerenje u donosioce odluka, kao i u članove spomenutih savjeta koji se trenutno postavljaju političkom linijom.

“Realiziranjem direktnih izbora dobili bismo članove savjeta mjesnih zajednica koji bi radili u interesu svojih građana. Također, zaživjela bi i demokratija od najnižeg nivoa, odnosno mjesne zajednice”, ističe Ventić.

Statutom je pripisano da se odluka o načinu provođenja izbora za članove savjeta mjesnih zajednica trebala donijeti u roku od šest mjeseci, međutim, to do danas nije urađeno.

Kroz organizirane zborove skupa sa 1.500 građana se stvorio način rješavanja problema. Naime, trenutno se u 15 mjesnih zajednica vrši prikupljanje potpisa građana uz koje se na adresu Gradskog vijeća Tuzle upućuju inicijative za donošenje spomenute odluke. Kako nam je potvrđeno, tri inicijative su već podnesene.

“Tokom posljednjeg zbora predstavnicima mjesnih zajednica smo prezetirali rezultate našeg projekta i prirodan zajednički zaključak je bio da su izbori u mjesnim zajednicama neophodni. Građani mjesnih zajednica su ti koji prikupljalju potpise i želim naglasiti da je inicijativa o održavanju izbora u mjesnim zajednicama zaista volja građana, dok Udruženje Front slobode pruža tehničku podršku svemu tome”, kaže nam Adi Tanović, član projektnog tima Fronta slobode.

Građansko pravo

Tanović posebno naglašava da su prema gradskom Statutu, izbori u mjesnim zajednicama pravo građana Tuzle. A da bi inicijativa bila podnesena, kako je to propisano Statutom, potrebno je prikupiti potpise najmanje 10 posto građana koji su upisani na centralni birački spisak.

“Cilj ove kampanje jeste da građanskim inicijativama, koje su također prema Statutu grada, jedan od alata putem kojih građani učestvuju u procesu donošenja odluka, ukažemo Gradskom vijeću Tuzle da postoji jaka potreba za usvajanjem tih inicijativa te da ih podsjetimo da su dužni nam obezbijediti prava koja nam Statut grada obezbijeđuje”, nastavlja Tanović.

Inače, u gradskom budžetu su osigurana novčana sredstva za provođenje izbora u mjesnim zajednicama, a opozicioni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle Omer Berbić, trenutne savjete ocjenjuje političkim plijenom jer predstavljaju mašineriju za prikupljanje glasova u predizbornim kampanjama.

“Zbog naknade koja iznosi okvirno šest hiljada KM po mandatu, stranke na pozicije u savjetima stavljaju poslušne ljude koji im kasnije na izborima donose glasove. Prema trenutnoj matematici, veće stranke dobijaju između 80 i 100 ljudi u savjetima, koji dalje blokiraju procese onako kako to stranakam koje drže vlast odgovara”, kaže Berbić za Klix.ba.

On dodaje da bi provođenje direktnih izbora dovelo do kraja partitokratije, a početka novog sistema u kojem građani mogu odlučivati o projektima koji će se realizirati u mjesnoj zajednici u kojoj žive.

“Mjesne zajednice, de facto trenutno nemaju nikakvu funkciju i veoma rijetko služe za rješavanje problema. Pečati, ključevi i sve ostalo se nalaze u Gradskoj upravi, koja predstavlja filter na osnovu kojeg se odlučuje šta se može raditi u određenoj mjesnoj zajednici, a šta ne”, naglašava Berbić.

Oni koji krše Statut ne mogu biti kažnjeni

S pravnog apsekta trenutno ne postoji mehanizam kažnjavanja onih koji krše Statut Tuzle, jer on kao takav nije propisan dokumentom. To je potvrdilo i federalno resorno ministarstvo kroz odgovor na upit koji im je uputio zastupnik u Parlamentu FBiH Admir Čavalić.

“Gradsko vijeće Tuzle je isključivo nadležno za donošenje odluke o načinu provođenja izbora u mjesnim zajednicama, a gradonačelnik nema nikakve nadležnosti po tom pitanju”, dodaje Ventić.

Ukoliko vijećnici ne stave temu izbora za savjete mjesnih zajednica na dnevni red i ne počnu rješavati problem, u Frontu slobode razmatraju pokretanje tužbe protiv Grada Tuzle za diskriminaciju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija