Isplata uvećanih boračkih naknada izgledna

Isplata uvećanih boračkih naknada izgledna


Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić izjavio je da će, ukoliko delegati Doma naroda Federalnog parlamenta usvoje set boračkih zakona, pripadnici boračke populacije moći očekivati uvećane novčane naknade već u septembru, za august i retroaktivno za juli.

Nakon što je Predstavnički dom usvojio tri zakona iz oblasti boračke zaštite u srijedu, Lokmić je izrazio nadu da će isto učiniti i Dom naroda. Time bi narednog dana nakon objave u Službenim novinama FBiH na snagu stupile izmjene Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

U ime 104.905 pripadnika boračke populacije pozivam delegate da usvoje ove zakone. Smatramo da je prioritet izvršiti zakonske izmjene zbog potrebe za usklađivanjem osnovice za obračun novčanih primanja boračke populacije s propisima koji regulišu oblast PIO – izjavio je ministar Lokmić za Fenu.

Za provedbu zakona o demobilisanim borcima predviđeno je uvećanje budžeta za 800.000 KM, zakona o nositeljima ratnih priznanja za 200.000 KM, te zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica za 2,5 miliona KM. Ukupno povećanje iznosi 3,5 miliona KM.

Ukoliko set zakona bude usvojen, moći ćemo u septembru isplatiti povećanje za august, odnosno retroaktivno i za juli. Naknade braniteljima i njihovim porodicama trebaju biti povećane za 4,75 posto za period juli-decembar 2024. godine, a ukupno povećanje za 2024. godinu iznosi 6,55 posto – potvrdio je Lokmić.

Dodatno, izmjenama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica predloženo je da se djeci šehida i poginulih boraca, čija je nesposobnost nastala do 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogući nastavak korištenja prava na porodičnu invalidninu sve dok ta nesposobnost traje.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za ponedjeljak, 29. jula, s početkom u 12 sati.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija